Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Enzo Ferrari. Před 125 lety se narodila legenda motoristického sportu

Naše téma
Daniel Pecák | 18.02.2023
dalších 11 fotek
Enzo Ferrari, přezdívaný il Commendatore, byl známý svou soutěživostí a neochotou dělat kompromisy v kvalitě svých vozů. | foto: Ferrari
/VÝROČÍ/ Enzo Ferrari je jednou z největších legend světa motoristického sportu. Narodil se 18. února 1898 v italské Modeně a jeho vášeň pro automobily a závody se projevila už v jeho raném věku. A dovedla ho až k tomu, že se stal zakladatelem jedné z nejznámějších a nejúspěšnějších značek luxusních sportovních vozů na světě – Ferrari.
Ferrariho raný život se neobešel bez tvrdých ran. V deseti letech přišel o otce a byl nucen opustit školu a pracovat v místní továrně, aby uživil rodinu. Jeho vášeň pro automobily však nikdy neochabla. V roce 1916 získal práci v malé automobilce v Turíně, kde rychle povýšil a stal se testovacím jezdcem.

Ve 20. letech 20. století se Enzo začal prosazovat jako úspěšný závodník. Připojil se k závodnímu tomu Alfa Romeo a rychle si získal pověst jednoho z nejtalentovanějších jezdců své doby. Ferrariho úspěchy na závodních tratích mu otevřely dveře do automobilového průmyslu, a nakonec mu byla nabídnuta práce ve společnosti Alfa Romeo, kde se stal vedoucím závodní divize.

V roce 1939 Enzo Ferrari opustil Alfu Romeo a založil vlastní závodní tým Scuderia Ferrari. Zpočátku se soustředil na navrhování a stavbu závodních vozů pro jiné týmy, ale jeho skutečnou ambicí bylo vybudovat vlastí značku sportovních vozů. Ferrarimu první pokusy nevyšly tak, jak si představoval. Druhá světová válka ztížila získávání potřebných zdrojů a poválečná hospodářská krize mu znesnadňovala najít kupce pro své vozy.

Navzdory těmto problémům Enzo vytrval ve svém píli. Pokračoval v inovacích a vylepšování svých vozů. Úspěchy jeho týmu na závodních tratích začaly přitahovat pozornost bohatých nadšenců do sportovních vozů. V roce 1947 vyrobil svůj první vůz s logem Ferrari – model 125 S, který hned při svém debutu zvítězil.

Padesátá léta byla pro Ferrari zlatou érou. Společnost dominovala světu motoristického sportu a vyhrávala řadu šampionátů a závodů po celém světě. Úspěchy značky Ferrari na závodních tratích pomohly etablovat značku jako symbol luxusu a vysokého výkonu. Ikonický vzpínající se hřebec na žlutém pozadí se stal symbolem rychlosti, síly a elegance.

Kontroverzní Enzo Ferrari, přezdívaný il Commendatore, byl známý svou soutěživostí a neochotou dělat kompromisy v kvalitě svých vozů. Byl proslulý sváry s ostatními závodními týmy a tvrdým zacházením s vlastními jezdci. Přesto Ferrariho smysl pro dokonalost a jeho vášeň pro motoristický sport pomohly vytvořit automobilku Ferrari jako jednu z nejuznávanějších a nejobdivovanějších na světě.

Enzo zůstal aktivně zapojen ve společnosti, kterou založil, až do své smrti v roce 1988. Byl známý svým perfekcionismem a neúnavnou pracovní morálkou, a to i v pozdějších letech. Enzův odkaz stále žije a jeho vliv je patrný v každém voze Ferrari, který sjede z výrobní linky. Dnes je značka Ferrari stále symbolem vysokého výkonu, luxusu a stylu a má oddané příznivce po celém světě.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů