Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dálniční známka výhodně za starou cenu? Zbývá jen pár hodin, pozor na překupníky

Naše téma
Radim Šlezingr | 28.02.2024
Za roční dálniční známku v Česku si motoristé od 1. března 2024 připlatí. | foto: JanVetesnik/Shutterstock
Řidiči, pozor, máte poslední šanci koupit roční dálniční známku za starou cenu! Na její nákup zbývají dva dny. Od pátku 1. března se její cena zvedne z 1500 na 2300 korun. Začnou platit také úpravy cen kuponů s kratší dobou platnosti a přibude nová známka jednodenní.
V ČLÁNKU NAJDETE
VIDEO: Jak koupit dálniční známku
Pozor na překupníky s dálničními známkami
Česká obchodní inspekce v akci
Poslední termín pro nákup roční elektronické dálniční známky za starou cenu je letos 29. únor. Kdo to nestihne, připlatí si o osm stovek více. Řidiči mají možnost odložit začátek platnosti ročního kuponu o 30 dnů, takže kdo ji ještě nepotřebuje využívat v březnu, může termín její platnosti o měsíc posunout.„Komu končí dálniční známka do konce března, rozhodně by si měl novou koupit do 29. února. Skokový nárůst ceny je ale tak výrazný, že se to vyplatí i řidičům, kteří mají dálniční známku platnou do 2. srpna,“ radí Martin Pavlíček, vedoucí komunikace společnosti MOL Česká republika.

Pokud si 29. února koupíte dálniční známku s odložením o 30 dní, bude platit od 30. března 2024 do 29. března 2025. Pokud tedy vaše stávající známka končí například až 30. dubna, prodloužíte si její platnost „jen“ o 333 dní. I tak se vám to ale vyplatí.

„V takovém případě ušetří řidič skoro dvě koruny za den, dohromady téměř 600 korun. U dálniční známky platné do konce května je úspora přes 400 korun, do konce června více než 200 korun. Komu platí známka do konce července, ten už nákupem do konce února ušetří jen necelých 20 korun,“ vysvětluje  Martin Pavlíček.

Od 1. března 2024 zaplatí řidiči za celoroční kupon o osm stovek více, namísto 1500 korun nově 2300 korun. Pro vozidla na zemní plyn nebo biometan je cena ročního kuponu stanovena na 1150 korun. Řidiči hybridů s emisemi CO2 do 50 g/km budou muset koupit známku za 570 korun.

Jak koupit dálniční známku:
S prvním březnovým dnem se změní také ceny měsíční dálniční známky. Mírně zlevní, takže nově bude stát 430 korun namísto dnešních 440 korun. Řidiči vozidel na zemní plyn nebo biometan za ni zaplatí 210 korun. Majitelé hybridů s emisemi CO2 do 50 g/km pořídí tento kupon za 100 korun

Desetidenní známka od 1. března zlevní z 310 na 270 korun. Majitelé aut na zemní plyn a biometan zaplatí za tuto známku 130 korun a provozovatelé hybridů s emisemi CO2 do 50 g/km 60 korun.

Využijte poslední šanci k nákupu
Úplnou novinkou od 1. března bude zavedení jednodenní dálniční známky. Standardní cena je stanovena na 200 korun. Pro vozidla na zemní plyn nebo biometan bude poplatek za známku 100 korun a pro hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km 50 korun. Automaticky osvobozena od placení dálničních poplatků zůstávají vozidla s pohonem výlučně na elektrickou energii nebo vodík registrovaná v České republice.

Pozor na překupníky s dálničními známkami
Elektronické dálniční známky můžete zakoupit na webu www.edalnice.cz a na obchodních místech (Česká pošta a EuroOil). Ministerstvo dopravy v těchto dnech zaznamenává zvýšený počet dotazů a stížnostmi na prodej předražených dálničních známek. Na internetu se totiž objevují webové stránky nabízející dálniční známky za cenu vyšší, než stanoví vládní nařízení.

„Doporučujeme každému, aby ke koupi dálniční známky využil pouze oficiální webové stránky www.edalnice.cz. Známku bez dalších poplatků lze rovněž pořídit na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Česká obchodní inspekce v akci
Prodejem elektronických dálničních známek na jiných než oficiálních místech se z podnětu Ministerstva dopravy zabývá Česká obchodní inspekce. Zaměřuje se především na správnost a úplnost informací o ceně elektronické dálniční známky a s tím spojených služeb.

V případě přeprodeje dálničních známek neautorizovanými osobami je povinností prodávajícího jednoznačně informovat spotřebitele o ceně elektronické dálniční známky. Tedy o ceně, kterou si účtuje za poskytnutí služby a o celkové ceně. Kupující musí znát od začátku nejen celkovou částku, ale i hodnotu jednotlivých položek, z které se celková cena skládá.

„Je plně na uvážení kupujícího, zda si zakoupí elektronickou dálniční známku v oficiálním prodeji za cenu stanovenou v nařízení vlády nebo za cenu vyšší u jiných prodejců. Vždy by však měl být informován o ceně samotné dálniční známky, ceně služby a podmínkách, za kterých je mu elektronická dálniční známka včetně služby nabízena,“ říká ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů