Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektromobily v Rusku? Absolutní nezájem

Naše téma
Pavel Hrabica | 18.08.2017
Elektromobilitu nerozhýbal ani první ruský elektrický vůz Lada Elada | foto: CC-BY-SA-3.0/WikimediaCommons
Nejvíc automobilů na elektrický pohon se v Rusku prodá v Moskvě. Hlavní město má o moderní a ekologický pohon největší zájem. Jenže – je to tak trochu „optimistická ekonomická zpráva“ jako ze starých sovětských časů. Rusové nemají o elektrický pohon zájem a ani infrastruktura jim nenahrává.
Od ledna do června se totiž v Rusku prodalo všeho všudy 29 elektrických aut. K pousmání je titulek, kterým tuto zprávu poutal ruský server Nězavissimaja gazeta: V Rusku vede v prodejích elektroaut Moskva.

Například v Česku nyní vykázali prodejci od ledna do června téměř 1500 uzavřených smluv na tato auta, i když do prodejů počítají jak čistě elektrické vozy, tak hybridy, kterých se prodá nejvíc. Ale i tak si odvezli zákazníci z autosalónů za půl roku 170 čistě elektricky poháněných automobilů.

Ve Spojených státech, kde nyní teprve očekávají s náběhem výroby nejlevnějších typu značky Tesla boom aut poháněných motorem bez spalin, se zvedli v porovnání s obdobím za roky 2012 až 2016 o 40 procent. V konkrétních údajích to dělá přes 25 tisíc elektrických automobilů v období leden – červenec 2017.

Strmě stoupají prodeje elektrovozů v Číně. Dvakrát rychleji než v USA. Jenom v červenci se vydalo na silnice 44 700 nových vozidel na elektřinu.

Ruských 29 nových elektrických automobilů tak není ani tou pověstnou kapkou v moři. Pro zajímavost: stejný počet se v Rusku prodal v lednu až červnu 2016. V loňském roce registroval server Avstostat na území Ruska všeho všudy 647 elektroautomobilů. V Moskvě jich bylo zaregistrováno v tomto období skutečně nejvíc - 235.

Také Rusko už vyrábí svůj první elektromobil. Je jím Lada Elada, ale zatím jich po ruských silnicích jezdí necelá stovka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů