Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nabíjení e-aut na horách. Stojany přibývají v Jizerkách i v Krkonoších

Naše téma
Petra Hámová | 08.01.2024
Dobíjecích wallboxů pro elektromobily je U Královky pět. | foto: ČEZ
Celkem u osmi stojanů mohou nově dobíjet majitelé elektromobilů svá vozidla v Jizerských horách. Službu wallboxové dobíjecí huby nabízí v zimní sezoně horská chata Královka nad Bedřichovem a Penzion U Čápa v Příchovicích. ČEZ plánuje osazování dalších podobných míst na českých a moravských horách. Současně spouští ultrarychlé dobíjecí stanice v Krkonoších, nejnověji v Harrachově.
Královka je známá jako ideální start pro běžkaře směrem k centrálním partiím Jizerských hor, penzion U Čápa se zase do povědomí veřejnosti zapsal provozem Muzea Cimrmanovy doby. Dobíjecích wallboxů pro elektromobily je U Královky pět, U Čápa tři. Garantují až dvakrát rychlejší dobíjení než pomalé AC stojany, protože je nezpomaluje vliv palubních dobíječek.

Řidič registrovaný jako zákazník ČEZ přitom zaplatí cenu jako za AC dobíjení, čili osm korun za kWh. Všechny stojany jsou vybaveny konektorem CCS (pro dobíjení evropských aut), na každém místě je i po jednom stojanu vybaveném i koncovkou ChaDEMo pro dobíjení aut s asijským standardem.

V Krkonoších ČEZ osazuje ultrarychlé stojany. Po Jilemnici a Peci pod Sněžkou mohou řidiči využívat novou ultrarychlou stanici i v Harrachově. Nový ultrafast ovšem brzy přibude i u Hotelu Příchovice v Jizerských horách.

„Jedním z mýtů kolem elektromobility je, že se e-auta nehodí na cesty do hor. Přitom právě v členitém terénu se naplno uplatní hlavní výhody elektromotoru – rychlá akcelerace výkonu a zdolávání velkého převýšení," uvedl Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ

"Benefitem je také bezemisní provoz bez negativního vlivu na čistý horský vzduch. Proto vedle našeho hlavního zaměření na propojování měst díky zahuštění dobíjecích bodů na hlavních tazích chceme podpořit i rozvoj elektromobility na českých a moravských horách,“ dodal.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů