Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektromobil BMW i3 řeší malý dojezd motorem z motocyklu

Naše téma
Redakce | 14.07.2013
dalších 7 fotek
BMW i3 Concept. | foto: BMW
Mnichov /FOTOGALERIE/ - Odhalení elektromobilu BMW i3 se rychle blíží a bavorská automobilka prozrazuje další informace a především detailní technické podrobnosti. Ukázala také nejnovější fotografie, produkční verze vozu je na nich však stále drobně maskována.
BMW opakovaně zdůrazňuje, že BMW i3 je prvním prémiovým automobilem světa, který byl od počátku vyvíjen jako elektromobil. Celý vůz byl včetně jeho nové platformy LifeDrive s prostorem pro posádku vytvořeným z uhlíkových kompozitů (CFRP), elektromotorem, výkonovou elektronikou a vysokonapěťovým akumulátorem vyvinutý u společnosti BMW Group.

Těžká dieta
Jedním z cílů výrobce bylo postavit elektromobil s co nejnižší hmotností, i3 váží pouze 1195 kilogramů. Vnější plášť karoserie je vyroben z plastů zesílených skelnými vlákny, díky čemuž se dosahuje snížení hmotnosti o 30 % ve srovnání s konvenčním ocelovým řešením. Umístění výkonové elektroniky společně s motorem přímo u zadních kol umožnilo zásluhou menší kabeláže snížit hmotnost hnacího ústrojí o BMW i3 o přibližně 1,5 kg.

BMW i3.


Důraz na minimalizaci hmotnosti se projevuje také na podvozku BMW i3. O přibližně 15 % jsou lehčí kovaná hliníková ramena podvozku, 18procentní úsporu ve srovnání s konvenčními díly zajišťují duté poloosy a standardně dodávaná devatenáctipalcová kovaná kola jsou o 36 % lehčí, než by vážily ocelové ráfky se stejnými rozměry. Přední náprava BMW i3 je typu McPherson se spodním příčným ramenem, vzadu je použita pětiprvková náprava.

Další úsporu hmotnosti přináší použití hořčíku na konstrukci nosníku přístrojové desky, výplně dveří vyrobené z obnovitelných materiálů, použití šroubů a nýtů vyrobených z hliníku, stěrače s děrovanou strukturou ve tvaru šestiúhelníků nebo jejich hliníkové nožičky s aerodynamicky optimalizovaným tvarem. 

50:50 a jediný pedál
Elektromotor váží 50 kilogramů a je umístěný přímo u zadní hnané nápravy. Když k tomu přičteme ideální rozložení hmotnosti 50:50, mohlo by BMW i3 být i docela zábavným autem. Zvlášť když ani parametry motoru nevypadají vůbec zle.

Synchronní elektromotor BMW i3 se chlubí výkonem 125 kW (170 k), jeho točivý moment 250 N.m je k dispozici již od nulových otáček. Lehký vůz zrychluje z 0 na 100 km/h během 7,2 s a rychlosti 60 km/h dosáhne již za 3,7 s. Dokáže také zrychlit z 80 na 120 km/h během 4,9 s, což není vůbec špatné.

Výkon motoru putuje na zadní kola přes jednostupňovou převodovku, která umožňuje jízdu všemi rychlostmi, včetně elektronicky omezeného (z důvodu hospodárnosti) maxima 150 km/h. Lineární podání výkonu i ve vysokých otáčkách je dáno speciální konstrukcí elektromotoru určeného pro BMW i3. V rámci technologie BMW eDrive vznikl synchronní elektromotor s permanentními magnety. Specificky navržená konfigurace a velikosti jednotlivých komponentů vytváří dodatečné magnetické pole, které je jinak obvyklé pouze u reluktančních elektromotorů. Toto doplňkové buzení způsobuje magnetické pole, které udrží motor stabilní i ve vysokých otáčkách. Z tohoto důvodu je elektromotor hybridní konstrukce a dosahuje maximálních otáček 11 400 min-1. 

Zvláštností je také koncept ovládání - akceleraci i brzdění lze ovlivňovat pomocí jediného pedálu. Intenzitu rekuperace, a tedy zpomalování automobilu, totiž řidič reguluje tím, jak moc pedál pustí. Elektromotor se samočinně v určitém bodě přepíná do funkce generátoru, nabíjí lithium-iontový akumulátor a současně účinně automobil zpomaluje. Intenzita rekuperace se přitom mění v závislosti na rychlosti. Ve vysokých rychlostech se automobil pohybuje pro maximální hospodárnost setrvačností, zatímco v malých rychlostech je intenzita rekuperace, a tím i brzdění značné. Podle BMW je možné při předvídání během jízdy v městském provozu přibližně 75 procent všech nutných zpomalování absolvovat bez dotyku brzdového pedálu. Při zpomalování s využíváním rekuperace energie, které svojí intenzitou odpovídá stisku brzdového pedálu, přitom dojde k rozsvícení brzdových světel. Konvenční brzdová soustava je pak samozřejmě připravena kdykoliv zasáhnout pro intenzivnější brzdění.

BMW i3.



Energii dodávají hnací soustavě speciálně vyvinuté lithium-iontové články. Vysokonapěťový akumulátor BMW i3 váží přibližně 230 kg, je tvořen osmi moduly (každý s 12 články), disponuje celkovým napětím 360 V a pojme přibližně 22 kWh energie. Na jedno nabití umožňuje ujet až 160 km.

Aby byla zajištěna jejich plná kapacita po celou dobu životnosti, elektronika řídí jak jejich dobíjení, tak nabíjení a současně má na starosti také udržování jejich optimální provozní teploty. Při jízdě dodávají elektřinu pro pohon všechny články akumulátoru stejnou měrou. V případě poruchy lze každý z těchto modulů vyměnit. Pro chlazení akumulátoru se používá výkonná klimatizace, jejíž náplň však lze zahřát pomocí tepelného výměníku. Tyto vlastnosti jsou připravené zajistit optimální provozní teplotu 20 stupňů Celsia ještě před odjezdem, a to i v případě, že okolní teplota je mnohem nižší. Tato příprava akumulátoru na provozní teplotu ještě před odjezdem má značný vliv na jejich výkon, dojezd a životnost. Na akumulátory BMW poskytuje záruku osm let nebo po dobu ujetí 100 000 km.

Dobíjet akumulátor půjde více způsoby. Zákazníci mohou využít domácí elektrickou zástrčku nebo si nechat instalovat domácí dobíjecí stanici BMW i Wallbox, která dokáže maximalizovat účinnost dobíjení a plně akumulátor dobít během přibližně šesti hodin – to platí pro základní konfiguraci. V závislosti na konkrétní zemi jsou k dispozici různé typy těchto nástěnných nabíječek od BMW i. Čas dobíjení je z tohoto důvodu značně variabilní a závisí na síle dostupné elektřiny. Po připojení BMW i3 k moderní rychlonabíjecí stanici (50 kW), trvá nabíjení na 80 procent kapacity 30 minut.

Dvouválec a nádrž na benzín
Na přání může být BMW i3 doplněno také motorem pro prodloužení dojezdu, který při poklesu nabití akumulátoru pod určitou mez dokáže tuto úroveň nabití udržovat. Zážehový dvouválec původem z motocyklu s objemem 650 cm3 a výkonem 25 kW (34 k), který je umístěn v těsné blízkosti elektromotoru nad zadní nápravou, totiž pohání generátor vyrábějící elektrickou energii. Instalace motoru prodlouží dojezd až na 300 km a nemá přitom vliv na objem zavazadlového prostoru: devítilitrová nádrž na palivo je umístěna v přední části vozu.

BMW i3.



BMW i3 je také prvním elektrickým vozem světa, který je plně připojen k internetu. Služby BMW ConnectedDrive jsou navržené speciálně pro BMW i a zaměřují se na navigaci a hospodaření s energiemi. Funkce Asistent dojezdu je aktivní jak při plánování trasy, tak během jízdy. Když se cíl cesty dostane mimo jízdní dosah automobilu, systém řidiče vyzve k aktivaci úspornějších režimů ECO PRO nebo ECO PRO+, případně mu navrhne novou, hospodárnější trasu. Když je třeba akumulátor po cestě dobít, automobil nabídne seznam dostupných dobíjecích stanic v okolí vozu. Aktuální reálný dojezd se zobrazuje pavučinovým grafem přímo na mapě, k dispozici je současně informace o tom, kolik energie v akumulátorech zbyde po dojetí do cíle cesty, což umožní lépe plánovat následující cesty.

Aplikace Remote pro BMW i z programu BMW ConnectedDrive umožňuje chytrým telefonům přístup k důležitým informacím automobilů, které jsou potřeba pro optimální plánování cest. Při nabíjení automobilu, a to jak veřejné stanice, tak z domácí nabíječky BMW i Wallbox, lze na chytrém telefonu sledovat aktuální stav nabití akumulátoru a současně lze aktivovat klimatizaci interiéru nebo vyhřívání vysokonapěťového akumulátoru. BMW i3 může být také vybaveno celou řadou dalších asistenčních systémů z programu BMW ConnectedDrive, jde například o Driving Assistant Plus, parkovací asistent, zadní kameru nebo ukazatel rychlostních limitů.

Oficiální představení BMW i3 proběhne už 29. července.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů