Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektrický Jaguar má „náhodou" schopnost, kterou nepotřebuje. Skvělou brodivost

Naše téma
Dominik Valášek | 04.04.2018
dalších 28 fotek
Jaguar I-Pace. | foto: Jaguar
Značky Jaguar a Land Rover v zásadě sdílí jeden vývojový tým, což se musí v některých ohledech nutně projevit. Tak například i přesto, že má elektrický Jaguar I-Pace blíže ke klasickému hatchbacku, než k SUV, umí se kočičí elektromobil brodit pozoruhodně hlubokou vodou.
Kolegové z magazínu Jalopnik vypíchnuli, že se I-Pace chlubí brodivostí plných 500 milimetrů a to při světlé výšce jen 142 mm a celkové výšce 1565 mm. Jen pro porovnání – Land Rover Discovery Sport má sice brodivost 600 milimetrů, ale jeho světlá výška činí 221 mm a celkově je auto vysoké 1724 mm. Přitom to nebyl úmysl, tuhle schopnost auto dostalo jen tak mimochodem právě díky společnému vývoji s Land Roverem, který se soustředí na terénní vozy.

I relativně nízký elektromobil tak projede hodně hlubokou vodou, mnohdy dokonce hlubší, než některá auta s vyšší světlostí. Ne snad, že by se to vzhledem k silničnímu zaměření vozu někomu hodilo, ale je dobré vědět, že třeba zaplavenou silnici by měl I-Pace zdolat i bez toho, aby se utopil.

Ještě zajímavější je ovšem potenciál, jaký mají elektrická auta pro brodění obecně. Zatímco u klasického spalovacího motoru je limitujícím prvkem zpravidla sání vzduchu, skrz které by se dostala voda do motoru (a proto se na off-roady montují takzvané „šnorchly“), elektrický pohon ke svému fungování žádný vzduch nepotřebuje.

Lze tedy předpokládat, že limitem brodivosti I-Pace je spíše utěsnění interiéru. Voda by mohla natéct dovnitř skrze těsnění dveří, průchodky pro kabeláž nebo skrz potrubí od topení. Čistě teoreticky by se ale dalo dosáhnout toho, aby byl elektromobil zcela vodotěsný a v takovém případě by skutečně mohl brodit libovolně hlubokou vodu nebo jezdit přímo pod hladinou.

Elektromobil-ponorka je zkrátka reálnou možností a popravdě se nemůžeme dočkat, až někdo něco podobného vytvoří. Taková Tesla Model S by se při průzkumu říčního dna vyloženě vyjímala.

 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů