Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektromobil, který zrychlí z 0-100 km/h za 1,9 sekundy, jde do výroby

Naše téma
Jiří Švamberk | 17.12.2018
Aspark Owl | foto: Aspark
Aspark Owl, japonský hypersportovní elektromobil, který na začátku roku dokázal oficiálně zrychlit z klidu na 100 km/h za 1,921 sekundy, se nachází ve finální fázi vývoje a bude se vyrábět.
Prototyp vozu, nápadně připomínající vytrvalostní placky LMP1 závodu Le Mans, malá japonská firma představila už minulý rok ve Frankfurtu, nicméně tehdy mu málokdo věnoval pozornost, obzvláště poté, co do té doby neznámý výrobce tvrdil, že jeho automobil je schopný takřka neuvěřitelného zrychlení.

Ale jak známo, Japonci málokdy mluví do větru, a tak se v únoru 2018 uskutečnila jízda, při níž Aspark Owl (mimochodem dost podivné jméno pro automobil) slova vývojářů potvrdil.

Ani tak ale konkurence Aspark nebrala příliš vážně, a vlastně ho nebrala příliš vážně ani odborná veřejnost. To se vyrábět nebude… Nereálné…

Chyba lávky. Aspark se domluvil se společností Manifattura Automobili Torino (MAT) na finálním doladění modelu Owl a bude ho opravdu vyrábět. Má se stát nejrychleji akcelerujícím elektromobilem na světě.

Aspark Owl


Jen pro upřesnění, MAT pracoval například na projektu nového Stratose nebo na Develu Sixteen s výkonem 5 tisíc koní. Kromě toho se podílel také na vzniku modelu Apollo Intensa Emozione.

Finální výkon prozetím nebyl zveřejněn, ale rekordní automobil poháněl elektromotor s výkonem 436 koní (320 kW) a točivým momentem 763 Nm. Hmotnost činila méně než 860 kg!

V případě sériového vozu by cena měla přesáhnout 70 milionů korun. Pokud však Japonci s Italama nezpracují na dojezdu 155 km, máme takový pocit, že velký úspěch mít nebude. Obzvláště když Tesla tvrdí, že model Roadster také zrychlí z 0-100 km/h pod 2 sekundy.

Na akceleraci karbonového elektrického hypersportu se můžete podívat v přiloženém videu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů