Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tichá a příjemná rozvážka: První svezení s elektrickou dodávkou Renault Trafic

Naše téma
Radek Pecák | 02.10.2023
dalších 11 fotek
Trafic doplňuje řadu elektrických dodávek Renaultu | foto: Se svolením Renault
Střední dodávky se většinou používají k rozvážkám zboží na vzdálenost maximálně desítek kilometrů. Proto jejich elektrifikace dává hluboký smysl. Nyní svůj oblíbený model Trafic začíná s elektrickým pohonem nabízet také Renault. Mohli jsme se s ním seznámit ve francouzském Bordeaux.
Vlastně si takový život dokážu docela představit. Každé ráno odpojit elektrický Renault Trafic z nabíječky a vyrazit s ním do nějakého z místních vinařství pro náklad skvělého vína, které následně rozvezu zákazníkům. Přitom si užívám tichou, pohodlnou a dostatečně svižnou jízdu francouzskou krajinou... Jenže, do Bordeaux jsem zavítal nikoliv kvůli vínu ani za účelem ucházení se o pozici řidiče, ale na novinářskou jízdní prezentaci elektrické střední dodávky Renaultu. Ta totiž této značce dosud v nabídce chyběla.

Model Trafic nabízí Renault již přes čtyři desítky let. Za tu dobu se jich prodalo bezmála dva a půl miliónu kusů. Další budou do statistik přibývat i díky nové bezemisní verzi.

Elektrický Renault Trafic představujeme i v naší fotogalerii s popisky.

Stejně jako u spalovacích Traficů může zákazník zvolit dvě různé délkové a také dvě výškové varianty. Kromě plechové skříně s třemi místy v kabině řidiče lze získat také variantu kombi se dvěma řadami sedaček. Ti, kteří potřebují auto na speciální využití, si objednají pouze podvozek. Dealeři Renaultu jim pak můžou nabídnout služby více než 350 firem specializovaných na přestavby.

Kabina je výborně vyřešena k dlouhodobému užívání. Celková kapacita odkládacích prostor je 88 litrů a výhled směrem vlevo šikmo vzad usnadňuje řidiči speciálně tvarované zrcátko přichycené na sluneční clonu u spolujezdce. I elektrická verze má samozřejmě schopnost využít kabinu jako mobilní kancelář. Po sklopení prostředního sedadla se opěradlo promění v psací stůl (včetně přihrádky napoznámkový blok) nebo stůl na jídlo.

Na poetické video dokumentující postupný vývoj dodávek značky Renault se můžete podívat zde:

Nákladový prostor může mít objem (v případě verze L2H2) až 8,9 m3 a jeho hmotnost až 1,1 tuny. To není, zejména ve světě elektrických dodávek, vůbec špatná hodnota. Navíc Renault povoluje za autem táhnout přívěs s hmotností do 920 kilogramů.

Rychlé dobíjení až později...
Auto pohání elektromotor s výkonem 122 koňských sil a baterie umístěná v podvozku má kapacitu 52 kWh. Lze s ní v režimu WLTP ujet až 297 kilometrů. V praxi, jak se novináři přesvědčili při testovacích jízdách ve vinařské krajině u Bordeaux, půjde při reálné spotřebě mezi 21 a 24 kWh (s ne zcela zatíženým vozem) ujet na jedno nabití cca 200 kilometrů. Auto má příjemně naladěný podvozek, posádce s nepochybně bude líbit také absence hluku motoru a vibrací.

Osobně bych uvítal možnost volby úrovně rekuperace, například pomocí pádel u volantu. Zde je ale jen jeden mód. Pokud sundáte nohu z plynového pedálu, tak auto začne poměrně citelně zpomalovat. Chápu ale, že toto řešení může poměrně velké skupině řidičů vyhovovat. Je to nekomplikované a stačí vlastně jen zesilovat či zeslabovat tlak chodidla na akcelerační pedál.

Soužití s vozem usnadňuje aplikace MyRenault pro chytré telefony nebo multimediální systém Renault Easy Link (je součástí standardní výbavy). Díky tomu lze plánovat nabíjení baterie a vzdáleně sledovat stav baterie. Navíc si můžete zvolit čas pro předehřívání kabiny. Také máte stále k dispozici přehled nabíjecích míst na vaší trase a okruh, kam se lze ještě dostat se zbývající kapacitou baterie. 

Na baterii Renault poskytuje záruku 8 let nebo 160 000 km. Po dobu trvání záruky je bezplatně vyměněna, pokud jejich stav klesne pod 70 % nominální úrovně.

Zatím lze energii do baterie doplňovat pouze prostřednictvím palubní nabíječky s výkonem 22 kWh, ale příští rok se na přání začne dodávat také možnost rychlodobíjení výkonem 50 kWh.

Automobil se kompletně vyrábí ve Francii. Dodávky zákaznických kusů na jednotlivé evropské trhy začnou již během letošního podzimu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů