Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ekonomové: Nová auta letos zdraží, náklady na vlastnictví vozu by růst neměly

Naše téma
ČTK | 15.03.2016
Ilustrační foto. | foto: Škoda Auto
Ceny nových osobních aut na českém trhu začaly loni mírně růst a letos by mohly stoupnout o 2,5 až tři procenta. Přispívá k tomu rostoucí poptávka. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů. Náklady na vlastnictví vozu by růst neměly.
Automobily jsou podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka specifické zboží, jehož ceny díky technologickým inovacím zpravidla klesají. Nicméně v posledních měsících začaly růst.

"K růstu cen přispívá stoupající poptávka. Automobily jsou cyklicky citlivé zboží. Reálné tržby i ceny tak výrazně klesly během posledních dvou recesí, nyní naopak prodeje i ceny stoupají rychleji než u většiny ostatního zboží," uvedl Marek.

Jedním z důležitých faktorů pro ceny nových vozidel na trhu bude i nadále cenová politika domácí Škody Auto, která má na trhu výsadní postavení. "Vzhledem k dlouhým dodacím lhůtám si Škoda Auto na nedostatek zákazníků stěžovat nemůže, a proto od ní žádné snížení cen nových vozidel neočekáváme a neočekáváme jej ani od ostatních výrobců," dodal advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal Martin Drahotský, který se zaměřuje na automobilový průmysl.

I přes očekávaný růst cen v řádu jednotek procent by se podle Vojtěcha Opleštila z Automobilové expertní skupiny PwC ČR neměly zvyšovat celkové náklady na vlastnictví vozu, a to díky levnějšímu financování, případně alternativním formám pořízení aut.

U rostoucích průměrných cen podle něj stále platí, že téměř každý dealer má připravenou pro seriózního zájemce nějakou slevu. "Lze však těžko očekávat pokles cen u nejžádanější novinky, například z řad SUV či crossoverů, na něž se za jakoukoli cenu čeká několik měsíců," podotkl.

Český trh má za sebou loňské rekordní registrace nových aut. Prodej osobních vozů se zvýšil o 20 procent na rekordních 230 857 vozů. První Škoda Auto rostla o 27 procent na 73 927 prodaných aut.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů