Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Praze začal e-Salon. Návštěvníky ale velmi přitahují ne zcela elektrické Škody

Naše téma
Radek Pecák | 10.11.2023
dalších 20 fotek
V halách výstaviště v Letňanech si návštěvníci můžou docela dobře udělat obrázek o nabídce elektromobilů v současnosti | foto: Radek Pecák
Desítky zcela nových typů převážně osobních elektromobilů můžou vidět návštěvníci veletrhu e-Salon v pražských Letňanech.
Skutečně šalamounsky si tuzemská značka Škoda zajistila pozornost návštěvníků letošního ročníku veletrhu e-Salon. Využila totiž skutečnosti, že do segmentu elektrických aut se kromě čistých bateriových elektromobilů náleží také vozy s plug-in hybridním pohonem. A tak se na jejím stánku v popředn nacházejí nové generace modelů Superb a Kodiaq, které si zákazníci budou moci objednat právět také s kombinovaným benzino-elektrickým pohonným agregátem.

Na druhou stranu ale dává mladoboelslavská automobilka nahlédnout do své již ne zcela vzdálené další elektrické budoucnosti. Proto tam jsou vystaveny designové makety připravovaného malého městskéno elektromobilu v ceně o 700 000 Kč a Elroqu. To bude SUV v menší velikosti než je Enyaq.

Na zajímavosti ze stánku Škody, i na řadu dalších modelů prezentovaných na e-Salonu v premiéře, se můžete podívat do naší fotogalerie s popisky.Premiéry skutečných (a teď už opravdu plně elektrických aut) jsou pak vidění na stáncích jiných značek. Zaujal mě třeba Fiat 600, který už svým prostorovým řešením interiéru dokáže uspokojit menší rodiny. Parametry pohonné soustavy odpovídají jednotnému konceptu montovaného do mnoha jiných modelů značek koncernu Stellantis.

Poprvé je u nás k vidění také velmi atraktivními tvary pozornost přitahující Cupra Tavascan, prostorný a velmi dobrý dojezd nabízející Renault Scénic, luxusní a také patřičně ohodnocená Kia EV9 nebo naopak sportovní a čerstvě modernizovaný Opel Corsa-e.

Velkou expozici má britsko-čínská značka MG, kde je jednoznačně hlavním tahákem kombi MG 5. Plně čínská značka Dongfeng pak tu také vystavuje několik svých modelů.

Ford zlevnil a prodloužil záruku
Některé expozice osobních vozů trošku zakrývají velké nákladní automobily. Třeba u Scanie jsem mohl prozkoumat popelářský speciál.

Hodně zajímavostí na veletrhu oznámilo tuzemské zastoupení Fordu. Například tu, že se rozhodlo zatraktivnit nabídku na svůj sportovní crossover Mustang Mach-E. Podle Libora Beneše se nyní základní cenovka vozu dostává na úroveň 1 238 900 Kč. Je tak téměř o čtvrt milionu níže než dosud. Navíc zákazníci budou moci těžit z výhody osmileté záruky vztahující se na celý vůz. Tedy nejen na elektrické pohonné ústrojí jako dosud. Na žádný jiný osobní automobil nabízený na českém trhu se tak velkorysá záruka nevztahuje.

Příští rok Ford udělá další velký krok ke své bezemisní budoucnosti. Řadu nových plně elektrických typů bude mít jak v segmentu osobních vozů, tak také těch užitkových.

Zásadní novinkou se stane elektrické SUV Explorer, které ze zkonstruováno v Evropě a bude se také v Evropě vyrábět. První kusy vyjedou z montážního závodu v Kolíně nad Rýnem v průběhu příštího léta. Ještě dostupnějším elektromobilem by měla být Puma.

K elektrickému Transitu (největší ze tří nabízených dodávek) přibudou ještě také plně elektrický Custom a Courier. Oba typy budou v nabídce  jak s plechovým nákladovým prostorem, tak také v osobní verzi.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů