Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

e-call: co nám přinese v roce 2015?

Naše téma
Blaháček Marek | 18.12.2013
Zavedení systému tísňového volání do osobních automobilů se nezadržitelně blíží. Od října 2015 bude e-call standardem ve všech osobních a LUV vozidlech.

O možnostech plošného fungování systému e-call v rámci celé Evropy se diskutuje již od roku 2007. Za tuto dobu už médii prošlo mnoho informací a možných scénářů o tom, zda systém e-call bude pozitivem, či negativem pro potencionálního uživatele tohoto systému. Na začátek si pojďme připravovanou novinku blíže představit. E-call je projektem evropské komise a jeho hlavním cílem je zajistit účastníkům nehody rychlou lékařskou pomoc. I když zdravotní stav účastníků dopravní nehody nedovolí zavolat posádce potřebnou pomoc, budou i přesto záchranné složky přesně vědět, kde se právě vozidlo nachází a volání o pomoc vyslyší. Největším přínosem systému bude rychlost poskytnutí přesných informací o místě a charakteru nehody, a to bez ohledu na zdravotní stav a možnosti posádky vozidla. Z původní minuty se reakce záchranných složek sníží v průměru na 20 vteřin. Díky poskytnutým informacím si pak budou moci složky záchranného systému připravit v průběhu cesty k nehodě vhodnou strategii zásahu a optimalizovat tak jeho průběh i efektivitu. Doba příjezdu záchranných složek na místo události by se mohla ve městě snížit až o 40 % a ve venkovských oblastech by se čas příjezdu mohl snížit dokonce až na polovinu. Systém nemusí být užitečný pouze při nehodách, ale může najít své uplatnění také v případě náhlých srdečních příhod, nehod motocyklů nebo trestných činů, kterých je řidič svědkem. Evropská komise si od jeho zavedení také slibuje snížení úmrtnosti v důsledku včasného neposkytnutí rychlé lékařské pomoci. Dle materiálu Evropské unie by mohl e-call zachránit až 2 500 lidských životů ročně a u 1 000 dopravních nehod by mohl snížit jejich následky díky přivolání včasné lékařské pomoci. V důsledku rychlejšího příjezdu záchranných složek na místo nehody se také zkrátí doba likvidace následků. Díky tomu se také snižuje riziko sekundárních nehod způsobených například nevěnováním pozornosti řízení atp. Vzhledem ke skutečnosti, že se na evropských komunikacích každý rok stane 1,2 milionu dopravních nehod, při kterých zemře 35 tisíc osob a 1,5 milionu se zraní, jsou tato opatření namístě.

Od října 2015 již povinně!

Evropská unie naplánovala povinné zavedení tohoto systému od desátého měsíce 2015. Po tomto datu už budou muset být všechna nově vyrobená osobní a lehká užitková vozidla standardně vybavena systémem tísňového volání e-call. „Bude-li systém e-call povinný pro všechny nové vozy v zemích EU a FTA (Island, Norsko a Švýcarsko) od roku 2015, přijme společnost Hyundai systémové opatření a zavedení jednotného zařízení, které se bude týkat vozů Hyundai vyráběných jak v závodě HMMC v České republice (i30, ix20 a ix35), tak v závodě HAOS v Turecku (i10 a i20), HMI v Indii (i20 třídveřová a i20 s pravostranným řízením) nebo HMC v Koreji (všechny ostatní modely),“ upřesňuje Petr Vaněk, ředitel PR, Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

TIP: Systém eCall nastoupí nejpozději v roce 2018
V současné době je systémem e-call vybaveno pouze 0,7 % osobních vozidel v rámci Evropské unie. Tento počet se jen velmi pozvolna zvyšuje, a tak se unie rozhodla přijmout příslušná legislativní opatření k jeho plošnému zavedení. Již dříve vyzývala, aby byl systém dobrovolně zaveden od roku 2009 po celé Evropě. Jeho přijímání však bylo velmi pomalé. Dalšími zeměmi mimo unii, kde by měl být e-call zaveden, je rovněž Norsko, Island a Švýcarsko.

Jak vlastně funguje?

Jedná se o palubní jednotku zabudovanou v autě pod sedadlem řidiče, která se aktivuje v momentě, kdy pomocí spuštění alespoň dvou čidel ve vozidle (např. předepínač bezpečnostního pásu, airbag) zaznamená vznik dopravní nehody. E-call pak sám vytočí číslo tísňového volání 112 a prostřednictvím mikrofonu a reproduktoru poskytne operátorce možnost spojení se s posádkou uvnitř vozidla. Kromě dalších informací, jako je čas, směr jízdy, počet pasažérů, který systém zjistí dle počtu zapnutých pásů, odešle systém i informace o typu automobilu a jeho aktuální přesné poloze pomocí systému GPS. Operátorka může prostřednictvím komunikace s lidmi uvnitř vozidla vyhodnotit situaci a v závislosti na její závažnosti pak vyšle rychlou lékařskou pomoc. Kromě automatické aktivace lze systém aktivovat i ručně prostřednictvím tlačítka, které bude zabudované ve vozidle. To se může hodit třeba v případě, kdy se staneme svědky dopravní nehody nebo kdy bude nutné rychle přivolat pomoc.
Systém e-call se již začal testovat v rámci vybraných zemí Evropy.
Po celé České republice a v rámci vybraných zemí Evropy můžeme potkat automobily, které simulují nehodu a ověřují tak bezchybné spojení s tísňovou linkou 112. Nespornou výhodou celého tohoto systému je možnost předávání informací do Národního dopravního informačního centra. Díky němu se pak o nehodě dozví i ostatní řidiči prostřednictvím informačních tabulí, dopravního zpravodajství v rozhlasovém vysílání a v navigacích.

Může i uškodit?

Do této doby jsme se zabývali jen pozitivními stránkami celého systému, ale e-call může mít i své negativní stránky. Jednou z nezpochybnitelných nevýhod může být okamžik, kdy systém nebo uživatel přivolá pomoc ať už rychlé záchranné služby, nebo jiné záchranné složky v případě, že to nebude třeba. Pak může nastat situace, kdy se rychlá lékařská pomoc nedostane včas k člověku, který ji bude opravdu potřebovat, jelikož byla přivolána jinam. Když se k tomu všemu připojí možnost zneužití prostřednictvím méně zodpovědného uživatele a zmatky, které nastanou v rámci operačních e-call center, může se stát, že úroveň přínosu tohoto systému bude v některých případech minimální.

Povinná štěnice

Dále tu jsou obavy z neoprávněného sledovaní automobilů, které budou systémem vybaveny. Mnoho lidí za zaváděním povinné montáže bezpečnostního systému e-call vidí pokus Evropské unie o sledování pohybu občanů. Na internetových fórech již probíhají spekulace, zda bude možné systém e-call vypnout, případně ho z vozidla beztrestně odstranit. Dle posledních dostupných informací nejsou ale obavy z neoprávněného sledování automobilů zcela namístě, jelikož celý systém bude po celou dobu jízdy neaktivní a spustí se až v případě automatické či manuální aktivace. Navíc je tento systém zcela anonymní.

A cena?

Poslední spekulace, které se objevují, jsou informace o ceně celého systému. V posledních zprávách se jako hodně optimistický odhad uvádí, že se zabudování systému do automobilu na ceně vůbec neprojeví. Jako trochu reálnější se jeví další informace, že se cena systému bude pohybovat kolem 100 eur, což by ve srovnání s pořizovací cenou automobilu byla opravdu zanedbatelná částka.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů