Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

DS E-Tense je studie elektrického sporťáku s dojezdem přes 300 km. Má 408 koní

Naše téma
Redakce | 27.02.2016
dalších 6 fotek
DS E-Tense. | foto: DS Automobiles
Francouzská značka DS Automobiles chce návštěvníky ženevského autosalonu, který začíná dny pro novináře už v pondělí 1. března, ohromit studií elektrického sportovního kupé.
Značka DS patří koncernu PSA Peugeot Citroën. Původně vznikla jako luxusní divize Citroënu, v současnosti se však tváří jako samostatná automobilka. 

Do Ženevy tento výrobce přiveze nejen omlazený model DS 3, ale také zajímavě vyhlížející studii E-Tense. Odvážně tvarované kupé s obrovskou maskou chladiče a úzkými světlomety na délku měří 4,72 metru, široké je 2,08 metru a vysoké jen 1,29 m.

DS E-Tense.


Hezkým detailem jsou zadní směrová světla integrovaná do střechy - jde o odkaz na původní model DS z roku 1955. Za zmínku stojí také absence zadního okna. Viditelnost směrem vzad zajišťují kamery. 

Interiér kombinuje futuristické tvary, luxus, moderní technologie a vybrané materiály. DS se také chlubí, že vnitřek zabral pracovníkům 800 hodin práce, časově náročné prý bylo například čalounění.

DS E-Tense.


Na kabině se kromě DS podílely i další francouzské firmy - například hodinářská společnost BRM dodala hodinky, které lze nosit na zápěstí, nebo je sundat a připojit ke středové konzoli, audiosystém s devíti reproduktory zase vyrobila firma Focal.

Automobilka studii vybavila elektrickým pohonným ústrojím. Jeho parametry vypadají skvěle: výkon činí 408 koní (300 kW), nejvyšší točivý moment pak 516 Nm. Elektromotor si energii bere ze svazku lithium-iontových baterií o zatím neznámé kapacitě.

DS E-Tense.


Ale jistě nebude nízká, DS totiž slibuje dojezd 310 kilometrů, ve městě pak dokonce 360 km.

I přes přítomnost akumulátorů není E-Tense přehnaně těžkým autem. Výrobce se na hmotnost soustředil, například karoserie je kompozitní a pod ní se ukrývá karbonový monokok. I díky tomu kupé váží příjatelných 1800 kilogramů.

A také proto dokáže zrychlit z nuly na sto za pouhé 4,5 sekundy a umí jet rychlostí až 250 km/h.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů