Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Francouzské crossovery s hybridem: DS3 a DS4 dostanou nové motorizace

Naše téma
Dominik Valášek | 08.04.2024
dalších 5 fotek
DS3 Hybrid | foto: Se svolením DS Automobiles
Poslední generace hybridního motoru, kterou známe třeba z aktuálních modelů Peugeotu a Citroënu, nyní vstupuje i do aut prémiově laděné značky DS. Crossovery DS3 a DS4 dostanou nový motor s přídomkem Hybrid, který nahradí stávající přeplňované benzínové tříválce. Oproti nim nabídnou až o 20 % nižší spotřebu podle cyklu WLTP.
Vozy značky DS, která se v rámci tehdejšího koncernu PSA (dnes Stellantis) osamostatnila od Citroënu v roce 2014, dále dostávají techniku příbuznou s Peugeotemnebo právě Citroënem. Jedním z posledních dílů této techniky je nová hybridní motorizace o výkonu 136 koní. Ta se v nadcházejících měsících objeví v nabídce modelů DS3 a DS4.

Abychom byli přesnější, oněch 136 koní, spolu s 230 Nm točivého momentu, dává k dispozici jen spalovací motor. Tím je tříválec 1.2 litru, upravený ze stávající čistě spalovací verze. Motor běží v Millerově cyklu, má nový rozvodový řetěz a také nové turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek.

Tříválec je dále spojen s dvouspojkovou převodovkou e-DCS, v níž je zabudována hybridní část pohonu. Tu tvoří elektromotor o výkonu 28 koní a točivém momentu 55 Nm. Jeho li-ion akumulátor o kapacitě 0,9 kWh je pak zabudován pod podlahou vozu, aby neubíral místo v kabině nebo v kufru. Součástí je také řemenový startér spalovacího motoru.

Podívejte se na vůz DS4 v oficiálním videu:
Chováním se jednotka nijak nevymyká zvyklostem ze současných hybridních motorizací. Uživatelsky baterii nelze dobíjet, o hospodaření s baterií se stará systém sám. První metry po rozjezdu, nebo třeba popojíždění v koloně, lze absolvovat čistě na elektřinu, při standardní akceleraci se pak zapojí spalovací motor, kterému elektřina vypomáhá. Opětovné nabíjení se děje při zpomalování, kdy elektromotor rekuperuje hybnou energii.

DS uvádí, že krátké městské cesty lze absolvovat až z 50 % na elektřinu a v takovém případě činí úspora paliva oproti současnému benzínovému motoru (1.2 PureTech 130 koní) až 40 %.

DS3 Hybrid, zdroj: Se svolením DS Automobiles


Celková úspora paliva podle měřicího cyklu WLTP je u hybridu oproti čistě spalovacímu motoru 20 % pro model DS3 a 16 % pro model DS4. O něco se zlepšila také dynamika: DS3 zrychluje z nuly na sto za 8,4 sekundy, DS4 potom 10,4 sekundy, oba časy jsou o zhruba sekundu rychlejší než v případě PureTechu.

Spolu s přechody na nové hybridní motory, uvádí DS pro oba modely také nové výbavové stupně Étoile a Pallas. Otázkou zůstává, jak budou vypadat nové ceny oproti těm stávajícím. DS3 s dosavadní benzínovou motorizací 1.2 PureTech začíná na částce 770 tisíc korun, DS4 je potom za 825 tisíc. Objednávky začnou prodejci přijímat od června, první vozy by se pak do Česka měli dostat v červenci.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů