Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dokončení D1 se může oddálit. Chybějí peníze

Naše téma
Jan Klička | 22.08.2012
Ilustrační foto | foto: Deník/Plíhal Libor
Praha /INFOGRAFIKA/ -Oprava starých úseků dálnice D1 ještě ani nezačala, a už se rýsuje další problém. Tentokrát při dostavbě nového úseku, který by měl vzniknout mezi Přerovem a Lipníkem.
Dálnice v této oblasti zcela chybí. Je to poslední prázdné místo na mapě a teprve po jeho dostavbě bude trasa mezi Prahou, Brnem a Ostravou kompletní. Jenže teď reálně hrozí, že na stavbu nebudou peníze. Vyplývá to z prvního návrhu střednědobého rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který nyní resort dopravy rozeslal do připomínkového řízení.

Oč přesně jde? Letos SFDI mohl na silnice a železnice rozdělit zhruba 66 miliard korun, z toho 44 miliard bylo z našich zdrojů, zbytek převážně evropské peníze.

'Ovšem pro příští roky půjde na stavbu a opravu komunikací a železnice ročně maximálně 37 miliard korun. A protože do tří let definitivně vyschnou i evropské zdroje, v roce 2015 by v dopravní kapitole mohlo být jen necelých 43 miliard korun. Jen pro srovnání: loni fond rozdělil 61 miliard korun, v roce 2010 to bylo dokonce 96 miliard korun.

Bitva nejen politická
Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) teď hodlá u šéfa státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09) lobovat za to, aby se peníze na silnice dál nesnižovaly. „Bez peněz z národních zdrojů nejsme schopni spolufinancovat evropské projekty, což může způsobit nevratné škody," říká jeho mluvčí Martin Novák.

Dostavba chybějících úseků D1 přitom není jediným problémem. V návrhu rozpočtu SFDI úředníci upozorňují, že peníze budou chybět i na celkovou opravu staré části D1 mezi Prahou a Brnem. Rekonstrukce prvních pěti částí by přitom měla začít už na podzim letošního roku. Stejně tak je za stávající situace prakticky nemožné dokončit okruh kolem Prahy a některé páteřní silnice financované z peněz EU.

To už tento týden kritizoval i stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).
„Nejedná se jen o pouhé přibrzdění, ale doslova o zastavení a zařazení zpátečky," stěžuje si stínový ministr. Vládě mimo jiné vytkl, že by na stavbu silnic měla daleko více používat výnosy ze spotřebních daní a z mýtného.

Na druhou stranu, i v přiškrceném rozpočtu se najde pár světlých bodů. Práce by konečně mohly začít na dokončení D11 až do Hradce Králové, stejně tak se nezastaví přípravné práce pro jihočeskou D3.

Pro obyvatele některých měst je pak důležitou zprávou, že vláda zatím nehodlá šetřit na stavbě obchvatů: i dál se připravují třeba objízdné trasy Frýdku-Místku, Opavy či Nové Paky.

Prorektor ČVUT Petr Moos: 

Petr Moos



Vláda má šanci ukázat, že jen neškrtá
Praha /ROZHOVOR/ - Oprava D1 by měla zůstat prioritou. Vnitřní dluh způsobený neopravenými silnicemi roste i tak, říká dopravní odborník a prorektor ČVUT Petr Moos.

Stát se snaží šetřit. Je ale vhodné tak razantně přiškrtit výdaje na dopravní stavitelství?
Slabé financování dopravní infrastruktury má obecně za následek, že se snižuje naše konkurenceschopnost. Zpráva o omezení peněz do stavby silnic je špatná jak pro regiony, tak pro investory, kteří by eventuálně uvažovali o podnikání u nás. A také je to špatná zpráva pro Evropskou unii, protože tím říkáme, že pro Českou republiku není infrastruktura prioritou. Tím, že nedáme peníze na spolufinancování projektů s EU, riskujeme, že peníze nevyčerpáme. A to je obrovská ztráta, která se může projevit i v poklesu hrubého domácího produktu. Čerpání z evropských fondů totiž každoročně představuje pět až sedm procent našeho HDP. Úspory na stavbě a opravě silnic prostě vidím jako krátkozraké.

Je tedy z vašeho pohledu lepší se zadlužit, než ty bruselské peníze nechat ležet ladem?
Ani tak nejde o zadlužování, spíše o přerovnání priorit. Víte, tím, že neinvestujeme do dopravní infrastruktury, se stejně zadlužujeme. Roste nám totiž takzvaný vnitřní dluh, protože máme neudržované silnice, protože máme mosty ve špatném stavu a protože máme síť dálnic, která není dokončená, a tudíž není ani plně využitá. To vše jsou velké ztráty.

Které stavby jsou teď prioritou?
Je to jednak dokončení a rekonstrukce základního skeletu dálnic a zadruhé jsou to obchvaty měst. Je hodně míst, kde obyvatelé trpí exhalacemi. Konkrétními prioritami by mělo být dokončení okruhu kolem Prahy, dokončení rekonstrukce D1 a také pokračování nového spojení s Moravou, tedy stavba silnice R35.

Jenže v návrhu rozpočtu do roku 2015 se mluví o tom, že kromě úseku D1 u Přerova mohou dojít peníze i na opravu stávající staré části D1.
Ta oprava je zásadní. Jestli si to vláda vezme na svědomí, že jí jednou další generace vyčte, jaké ztráty to přineslo, tak prosím. Ale já to beru jako ohrožení konkurenceschopnosti celé České republiky. Musím znovu opakovat, že investice do dálniční sítě je prorůstové opatření. Vláda Petra Nečase v poslední době říká, že už nebude myslet jenom na škrty, ale také na motivaci ekonomiky, teď má šanci to udělat.

Stavby silnic.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů