Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota už má dostatek elektrických bZ4X. A férově vysvětluje, jaký mají dojezd

Naše téma
Radek Pecák | 13.10.2023
dalších 11 fotek
Toyota bZ4X v sídle tuzemského zastoupení japonské automobilky | foto: Radek Pecák
Tuzemské zastoupení nabízí tento vůz také s modelovým rokem 2022. Má o něco méně výkonnou nabíječku, ale po slevě 300 000 Kč se nabízí za 990 000 Kč.
S Toyotou bZ4x, což je historicky první elektromobil největší světové automobilky Toyota, jsem měl tu čest již během mezinárodní novinářské prezentace v Kodani vloni v červnu.

První dojmy naleznete zde.

Poté se však tento vůz kvůli nejrůznějším odhaleným technickým problémům (například upadávala kola) řadu měsíců v podstatě neprodával. Když byly potíže vyřešeny, automobilka zásobovala především zákazníky na trzích, kde mají elektromobily podstatně větší tržní podíl než u nás. Nyní však je již vozů dostatek i pro české zákazníky.

Školitelé značky jsou odhodláni zájemcům nic nezatajovat. Proto také novinářům odhalili například i to, proč je vlastně dojezd v reálném světě o dost jiný, než kolik se avizuje v technických datech.

Na video přestavující model se můžete podívat zde:

Tam totiž jde o zkoušku v režimu WLTP. Auto v tom případě podstupuje měření při teplotě 23 stupňů Celsia, je obuto do letních pneumatik, má vypnutou klimatizaci a jede se s ním až do úplného vybití baterie.

Jenže, jak upozorňují experti Toyoty, už nasazení zimních pneumatik kvůli vyššímu valivému odporu snižuje dojezd o dvě procenta. Vůz tak neujede 512 kilometrů jako ve výše popsaném případě, ale jen 501. Pokud navíc posádka zapne klimatizaci nebo topení, bude možné najet o dalších dvacet procent méně. Topení je přitom energeticky náročnější, zapnutá klimatizace v létě sníží dojezd zpravidla o méně než deset procent.

Fakticky lze v chladu docílit jen 64 procent z WLTP hodnoty dojezdu
Počítejte tedy už s dojezdem jen 78 procent z hodnoty WLTP. Tedy maximálně 399 kilometrů. Protože vůz musí udržovat v kondici baterii i při chladném počasí, ubírá se dalších deset procent. Počítat proto lze s akčním rádiusem do 348 kilometrů.

A jelikož rezerva dojezdu (v hodnotě 4 procenta z celkové využitelné kapacity baterie 64 kWh) není v zobrazované hodnotě zahrnuta, je faktický dojezd uvedený na palubním počítači maximálně 327 kilometrů. To je o 36 procent méně oproti WLTP hodnotě.

V případě nutnosti lze ale o zhruba pět až deset procent spotřebu snížit a adekvátně navýšit dojezd díky zapnutí režimu klimatizace ECO.

Toyota má ale také propočítáno, jak moc se na hodnotě dojezdu projevuje výbava vozidla. Ta má samozřejmě nějakou hmotnost a jednotlivé prvky také spotřebovávají určitou část elektřiny z baterie.

Proto verze v základní výbavě a s pohonem pouze předních kol má WLTP onen dojezd 512 kilometrů, ale už prvky obsažené v prostředním stupni výbavy snižují dojezd o dvě procenta na 504 kilometrů. Vrcholná výbava Executive potom disponuje dojezdem už o plných 13 procent sníženým. Neujede totiž dále než do vzdálenosti 444 kilometrů.

Ještě výrazněji se hodnoty snižují u varianty s pohonem všech kol. Ta je k dispozici od prostředního stupně výbavy, což znamená dojezd 461 kilometrů. Je to o deset procent méně v porovnání s WLTP hodnotou u překokolky v základní výbavě. Vrcholně vybavená čtyřkolka potom zvládne dojezd maximálně 416 kilometrů, což je už devatenáctiprocentní snížení. Stále se přitom bavíme o hodnotách platících pro teplotu 23 stupňů, vypnuté klimatizaci a namontovaných letních pneumatikách.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů