Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dojezd 0 na displeji neznamená konec jízdy ani u elektromobilů, ukázal test

Naše téma
Radek Pecák | 10.01.2022
dalších 11 fotek
Hyundai Kona Electric - Hyundai Nošovice | foto: Hyundai
Mnoho lidí odrazuje od řízení elektromobilu představa, že zůstanou se zcela vybitou baterií stát někde v hustém provozu. Zatímco v případě auta se spalovacím motorem to lze vyřešit pomocí kanystru, elektřinu jen tak do baterie "nenalejete". Test odborných motoristických novinářů se proto zaměřil i na tento aspekt současných elektrických osobních aut.
Nyní už je to jisté. I poté, co se vám na displeji palubního počítače v elektromobilu rozsvítí nula v kolonce zbývající dojezd, nemusíte ještě úplně propadat panice. Test pořádaný členy mezinárodní novinářské poroty ankety Autobest totiž prokázal, že obvykle takový vůz ujede před úplným zastavením ještě zhruba dvacet kilometrů. Máte tak šanci dojet k veřejné dobíječce nebo alespoň auto někde bezpečně odstavit.

Na elektromobily nabízené na našem trhu se můžete podívat do přiložené fotogalerie.

Test se týkal patnácti typů současně nabízených elektromobilů. Současně se nejednalo o žádné produkty prémiových značek.  Podmínkou pro zařazení do testu byl homologovaný dojezd nejméně 200 kilometrů a cenovka do částky 32 000 euro (800 000 Kč). Test se tedy týkal vozů Dacia Spring, Fiat 500e, Honda e, Hyundai Kona Electric, Renault Zoe, Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Opel Mokka-e, Peugeot e-2008, Nissan Leaf, Kia E-Niro, Mazda MX-30, Citroën ë-C4, Cupra Born a Volkswagen ID.3.

Testovací jezdci jezdili po španělských silnicích se zapnutou klimatizací a infotainmentem. Na šedesátikilometrovém okruhu byl padesátiprocentní podíl dálnice, dvacet procent činily mimoměstské a třicet procent městské silnice. Na tomto okruhu se jezdilo tak dlouho, dokud signalizovaný dojezd neklesl pod 60 kilometrů. Následně vozy přejely na další (tentokrát dvaadvacetikilometrový okruh), kde pokračovaly až do úplného vybití baterie.

Od rozsvícení zmíněné nuly byl Nissan Leaf schopen ujet ještě 37,8 kilometrů, nejlevnější Dacia Spring pak 31. Solidní "rezervu" 26,9 kilometrů má také ještě Renault. Všechny ostatní vozy zvládly od 14 do 22 kilometrů, přičemž to nejmenší číslo platí pro VW ID. 3 a Cupra Born.

Kona "z Česka" ujede nejvíce
Podle organizátorů testu je také potěšitelné, že všechna auta dokázala v reálných podmínkách ujet více než tři čtvrtiny z udávané hodnoty dojezdu dosažené v laboratoři.

Nejlepší v tomto ohledu byla Dacia Spring, která ujela 98,7 % z normovaného dojezdu, naopak nejhorší byl Citroën ë-C4 se 74,6 procenty.

Elektromobil rumunské značky Dacia byl nejlepší také při porovnání dojezdu na 1 kilowatthodinu. Zvládl 8,25 kilometru, zatímco nejhorší Nissan Leaf jen 5,55.

Vůbec nejdéle vydržel při testu kroužit v tuzemsku vyráběný model Hyundai Kona Electric. Zvládl 446,6 kilometru.

Organizátory zajímalo třeba také to, jak efektivní je dobíjení jednotlivých modelů. Zkoumalo se, o kolik navíc energie musí uživatel zaplatit při doplňování baterie do 100 procent její kapacity. Nejlepší z tohoto hlediska byl Volkswgaen ID.3., který potřeboval jen o necelých šest procent více. Naopak nejhorší byla Honda e, u které se “ztratilo” 27,1 procenta elektřiny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů