Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dodge Viper opravdu končí. Kvůli airbagům

Naše téma
Redakce | 16.01.2016
Dodge Viper ACR. | foto: Dodge
Už loni na podzim se objevily zprávy, že ikonický americký sporťák Dodge Viper čekají poslední dva roky života. Jako hlavní důvod byl zmiňován nezájem o aktuální generaci, ukazuje se však, že výrobce má ještě jeden velký problém.
Viper totiž nekončí jen kvůli slabým prodejům, ale především kvůli bezpečnosti. Potíž spočívá v absenci bočních airbagů, které v případě nehody pokrývají prostor okna. Vůz tak nesplňuje bezpečnostní standard FMVSS #226.

Airbagy přitom do auta nejdou jednoduše instalovat, kabina Viperu totiž bojuje s nedostatkem místa. A boční bezpečnostní pytle se do ní prostě nevejdou.

Výrobce by problém samozřejmě mohl řešit úpravou vozu, která by změnila tvar střechy a možná i dveří, ale modifikace by si pochopitelně vyžádala nemalé finanční prostředky. A ty se koncernu Fiat Chrysler do sporťáku, o který není zrovna velký zájem, investovat nechce.

Kombinace těchto faktorů tedy způsobila, že Viper během příštího roku skončí. Aktuální třetí generace s 8,4litrovým desetiválcovým motorem o výkonu 654 koní (481 kW) tak na trhu vydrží pouhé čtyři roky.

V budoucnu by se však Viper, jehož kariéra začala v roce 1992, mohl vrátit. Jen už nepůjde o surový sportovní vůz s desetiválcem. Jako základ zvažované příští generace totiž poslouží platforma koncernu FCA, známá například z Alfy Romeo Giulia.

To však současně znamená, že obrovský motor bude muset být nahrazen menší jednotkou. Za milé překvapení by přitom byl považován alespoň jakýkoli osmiválec.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů