Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Do Rolls-Royce nacpal motor z Toyoty Supra. Šestiválec bude mít přes 900 koní

Naše téma
Daniel Fuglevič | 01.09.2017
Rolls-Royce Phantom s motorem z Toyoty Supra. | foto: youtube.com
Výměny motorů, neboli takzvané „swapy“, jsou na tuningové scéně vcelku časté. Jen málokoho by ovšem napadlo pod kapotu limuzíny Rolls-Royce Phantom namontovat menší, ale mnohem výkonnější motor od Toyoty. Jistý japonský majitel však přesně tohle udělal.
Luxusní koráby anglické značky Rolls-Royce jsou známé svými tichými a jemně předoucími motory, které povyšují komfortní cestování na zcela jinou úroveň. Když však jednoho japonského majitele zradil atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,75 litru pod kapotou jeho limuzíny Phantom, rozhodl se motor vyměnit za agregát od zcela jiné značky.  

Muž jezdil před poruchou dvanáctiválce s Phantomem dennodenně a celkem s ním najezdil kolem 190 tisíc kilometrů. Jakmile motor odešel do věčných lovišť, čekací doba na novou originální jednotku od Rolls-Royce byla celé dva roky. Tak dlouho se majiteli čekat nechtělo a představa šíleného „swapu“ byla příliš lákavá.

Do limuzíny tak umístil turbodmychadlem i kompresorem přeplňovaný třílitrový řadový šestiválec 2JZ-GTE, původem z Toyoty Supra. V tuto chvíli motor produkuje přibližně 610 koní (447 kW) při plnícím tlaku 1,6 baru (23,5 psi). Výkonem tedy naplno překonává původní dvanáctiválec, který nabízel „jen“ 460 koní (338 kW).

U této výkonnostní hodnoty se ale majitel nechce zastavit a později by rád překonal hranici celých 900 koní (662 kW) při plnicím tlaku 2 barů (29,4 psi).

Nyní putuje tohle množství síly na zadní kola skrze čtyřstupňovou automatickou převodovku ze starší Toyoty Aristo, jinde ve světě prodávané pod jménem Lexus GS. Uvnitř interiéru je dokonce i vskutku nepadnoucí plastová řadička této převodovky. Upraven byl nakonec i podvozek, který teď využívá nastavitelné tlumiče značky Öhlins.

Z venku už Phantom pochopitelně zní trochu drsněji a jeho vybraný, noblesní projev je pryč. Uvnitř si ale Rolls-Royce udržuje perfektní izolaci od hluku motoru díky svému standardně kvalitnímu odhlučnění.

Tuto neobvykle upravenou limuzínu si můžete prohlédnout na videu níže. Více kvalitních fotografií pak naleznete na stránkách Speedhunters zde.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů