Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tento obří šestnáctiválec má zahanbit všechna superauta světa. Nabídne 5000 koní

Naše téma
Dominik Valášek | 08.11.2017
dalších 6 fotek
Agregát Devel Sixteen. | foto: Youtube / Steve Morris Engines
Tu a tam se stane, že začnou po internetu kolovat informace o připravovaném malosériovém hyperautě, jehož výrobce (zpravidla firma, která s nadsázkou řečeno vznikla týden předtím), slibuje specifikace z říše snů. Většinou se však jedná o takzvaný „vaporware“, tedy o produkt, který se s velkou pompou představí, aby se po něm následně slehla zem.
Přesně takovým „vaporwarem" měl podle všech být i hypersport Devel Sixteen. Jeho dubajští tvůrci o něm před zhruba čtyřmi lety tvrdili, že dosáhne výkonu přes 5000 koní a vyšplhá na maximální rychlost kolem 560 kilometrů za hodinu. Mnoho lidí nad těmito informacemi tenkrát mávlo rukou a celý projekt byl považován za neuskutečnitelný. Jak ale ukazuje nejnovější vývoj, chlapci z Dubaje se nevzdali.

Na internetu se totiž objevují videa, ukazující motor Develu v akci. Ohromný vidlicový šestnáctiválec se čtyřmi turbomychadly, pyšnící se ohromným objemem 12,3 litru na starších z nich při měření na brzdě ukázal maximální výkon 4515 koní. Ale ani tady se vývoj nezastavil.

Poslední video totiž opět ukazuje gigantický agregát, za jehož vznikem stojí společnost Steve Morris Engines, při měření na brzdě. A tentokrát je výkon při použití závodního paliva skutečně 5007 koní a točivý moment narostl do hodnoty 5288 Nm.

Dobrá, motor by tedy v Develu měli, ale to pořád ani v nejmenším neznamená, že se může začít vyrábět auto o extrémním výkonu. Nejprve se totiž musí vymyslet velká spousta věcí okolo.

Tak například je tu problém s chlazením ohromného šestnáctiválce, které při silničním použití není jen tak. Dále je potřeba vymyslet převodovku, diferenciály a další součásti pohonného řetězce, které by extrémní sílu předávaly kolům. A také ji přenesli na silnici.

Takže ano, v Develu tedy mají motor, ale stejně si nejsme úplně jisti, že by z této automobilky někdy něco vyjelo. Pokud se tak ale stane, mělo by "to" vypadat zhruba tak jako prototyp, jehož fotografie najdete v galerii.

Víte, která aktuálně sériově vyráběná auta mají největší motor?:
• Motor v Develu má mít objem 12,3 litru, takže kdyby se vůz začal sériově vyrábět, stal by se okamžitě a s velkým náskokem největším motorem v silničním osobním autě.  Jaká auta jsou ale na špici aktuálně?
5. Rolls-Royce Wraith objem 6,6 litru:
• Když se řekne, že je Wraith nejmenší kupé od Rolls-Royce, je to jako mluvit o nejmenší nákladní lodi. Opulentní Angličan má pod kapotou twin-turbo dvanáctiválec o objemu 6,6 litru a o výkonu 632 koní (465 kW).
4. Rolls-Royce Phantom VIII objem 6,75 litru:
• Osmý pokračovatel rodiny Phantomů je také zástupcem rodu Rolls-Royce a jelikož se jedná o vlajkovou loď, je i jeho motor oproti Wraithu o kousek větší. Konkrétně dvanáctiválec nabírá ikonického objemu 6,75 litru, který britské automobilky používají už desítky let. Výkon činí 563 koní (420 kW).
3. Bentley Mullsane objem 6,75 litru:
• Stejných 6,75 litru má i přeplňovaný osmiválec o výkonu 512 koní (377 kW) v limuzíně Bentley Mullsane. Před Phantomem ovšem skončil Mullsane proto, že jeho motor má podle specifikace přesně 6 752 ccm, zatímco motor Phantomu je o 2 kubické centimetry menší.
2. Bugatti Chiron objem 8 litrů:
• První auto mimo Británii je v našem žebříčku také prvním sportovním vozem. Řeč je samozřejmě o hypersportu Bugatti Chiron o výkonu 1500 koní (1103 kW), jehož šestnáctiválec má objem rovných osm litrů. Stejný objem měl mimochodem i předchůdce Veyron.
1. Dodge Viper objem 8,4 litru:
• Ano, máte pravdu. Dodge Viper se již pár měsíců nevyrábí. V našem žebříčku má ale spíše čestné místo. Dokud totiž jeho výroba trvala, jednalo se o auto s největším sériově vyráběným motorem na světě. V Detroitu do něj totiž montovali desetiválec 8,4 litru s výkonem 650 koní (478 kW).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů