Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dělená světla už má i Octavia RS. A dostala výkon navíc

Naše téma
Jan Zajíc | 20.12.2016
Škoda Octavia RS. | foto: Škoda Auto
Několik týdnů po představení omlazené Octavia odhaluje česká automobilka Škoda také podobu modernizované verze RS. Ostřejší provedení zůstane v nabídce v provedení liftback a kombi, pro obě karosářské verze jsou i nadále dispozici dva čtyřválcové agregáty.
Zatímco vznětový motor 2.0 TDI má stejně jako dosud výkon 184 koní (135 kW), výkon zážehového motoru 2.0 TSI vzrostl o 10 koní (7 kW) na 230 koní (169 kW) - tedy na stejnou hodnotu, jakou se dosud chlubila vrcholná varianta RS 230.

Je tedy možné, že v budoucnu dorazí ještě silnější verze, která naváže právě na RS 230. Škoda o ní však zatím mlčí.

Ale zpět k motorům. Zážehové "ereso" kromě 230 koní nabídne také 350 Nm točivého momentu (maximum je dostupné v rozsahu 1500 do 4600 ot/min) a s šestistupňovou manuální převodovkou z klidu na stovku zrychlí za 6,7 sekundy. Nejvyšší rychlost vozu činí 250 km/h, normovaná kombinovaná spotřeba pak 6,5 l/100 km. Zájemci vůz samozřejmě mohou za příplatek vybavit šestistupňovým dvouspojkovým automatem (DSG).

Škoda Octavia Combi RS.


Octavia RS se vznětovým motorem poskytuje maximální točivý moment 380 Nm, s manuálem na 100 km/h akceleruje za 7,9 sekundy a dosahuje nejvyšší rychlosti 232 km/h. Kombinovaná spotřeba podle výrobce činí 4,5 l/100 km.

Naftové "ereso" je i nadále volitelně k dispozici nejen s pohonem předních kol, ale i s pohonem všech kol. Škoda nabízí také šestistupňové DSG.

Omlazená Octavia RS se samozřejmě chlubí upraveným vzhledem, nejvýraznějším novým prvkem jsou dělené přední světlomety (s technologií Full-LED). Auto ale dostalo také jinak tvarovaný nárazník se širšími vstupy pro chladicí vzduch s výplní se strukturou včelí plástve.

Zádi dominuje výrazný černý difuzor a charakteristický červený reflexní pás odrazové plochy. Také zadní světla mají nové uspořádání, dojem pak podtrhuje křídlo na hraně výklopné zádi u liftbacku, respektive střešní spoiler u kombi.

Škoda Octavia RS.


Verze RS se od klasické Octavie liší také o 15 milimetrů sníženým podvozkem. Modernizované provedení má proti předchůdci o 30 milimetrů širší rozchod kol vzadu, standardem jsou červené brzdové třmeny. Sériově se na vůz montují 17palcová kola, volitelně jsou v nabídce kola 18palcová a 19palcová. V nabídce nechybí adaptivní podvozek.

Interiér samozřejmě ve srovnání s běžnými verzemi nabídne sportovnější atmosféru, třeba i díky sedadlům se zvýšenými boky a s integrovanými hlavovými opěrkami. Stejně jako všechny varianty modelové řady disponuje také aktuální Octavia RS systémy infotainmentu nové generace, širokými možnostmi konektivity a bohatou výbavou asistenčních systémů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů