Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dělá si z nás šéf Tesly srandu? Chce dostat auta z ulic do tunelů, podívejte se

Naše téma
Jan Zajíc | 01.05.2017
dalších 6 fotek
Představa automobilové dopravy budoucnosti podle Elona Muska. | foto: YouTube
Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla, je určitě vizionář s mnoha zajímavými a neotřelými nápady. Jeho poslední projekt, do něhož se chce pustit. ale vypadá hodně zvláštně. Posuďte sami.
Musk totiž spatřuje budoucnost individuální automobilové dopravy v přesunu vozů z povrchu do soustavy tunelů. Prostě řečeno, plánuje z vašeho auta udělat malé osobní metro.

Princip vypadá jednoduše. Pokud narazíte na dopravní zácpu, přejedete ke krajnici a zaparkujete ve speciálním elektrickém vozítku. To se následně spustí do tunelu a váš vůz odveze, kam je třeba. V cíli - nebo spíš blízko cíle - vás zase výtah pošle na ulici.

Čtěte také: Vadné brzdy, mizerná kvalita, žaloby. Na Teslu se valí jeden průšvih za druhým

Vizi tohoto způsobu dopravy dokonale ukazuje níže přiložené video. Všimněte si, že transportní plošiny v tunelech mají jezdit rychlostí 200 km/h...

Představa je to samozřejmě lákavá, ale v současnosti a nejbližších letech jen těžko proveditelná. Ražba sítě tunelů pod velkými městy je totiž nejen nákladná, ale i administrativně a technologicky náročná.

Elon Musk se přesto do ražby tunelů už pustil. Založil kvůli tomu společnost s půvabně dvousmyslným jménem - The Boring Company. Název lze přeložit jako "razicí společnost", ale i jako "nudná společnost". Poblíž Los Angeles každopádně už firma začala se zkušební ražbou.

Nepřehlédněte: Tesla Model 3 bude revoluční. Nedostane například přístrojový panel

Lákání na "osobní" metro však může mít zcela jiný význam. Musk na sebe a svou novou společnost možná chtěl jen přitáhnout pozornost. Skutečným cílem The Boring Company totiž nemusí být vytvoření futuristického způsobu dopravy, ale prostý a poněkud přízemnější vývoj razicích strojů, takzvaných krtků, které by šéf Tesly rád zdokonalil a zlevnil. A každá podpora či pomoc od investorů se hodí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů