Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dámská jízda v poušti: V Rallye Aicha des Gazelles bojují ženy za dobrou věc

Naše téma
Viola Procházková | 14.04.2022
další 3 fotky
Rallye Aicha des Gazelles 2022 | foto: Renault Group
V ženském orientačním závodu nerozhoduje rychlost, ale především práce s mapou a orientace v krajině. Vítěznou posádku zavezl do cíle crossover Dacia Duster, a to již po šesté v řadě.
Offroadový závod vedený marockou pouští je unikátní hned z několika důvodů. Jedná se o klání určené pouze ženám, jedinou událost svého druhu. Co je však ještě zajímavější, účastnice smějí používat jen tradiční navigační techniky, tedy kompas a mapu v měřítku 1:100 000. Povoleny nejsou GPS přístroje, mobilní telefony, dokonce ani dalekohled. Orientační smysl je tedy alfou a omegou úspěchu.

Na snímky dokumentující atmosféru závodu se můžete podívat do naší fotogalerie.

Každým rokem na pilotky z desítek zemí na světě čeká šest etap závodu o celkové délce zhruba 2 500 kilometrů. Trasy vedou kompletně mimo zpevněné cesty – písečnými dunami, vyschlými koryty řek a kamenitými pláněmi severní Sahary. Na stupních vítězů stane tým, který projede všemi kontrolními stanovišti a zároveň urazí co nejmenší vzdálenost mezi nimi. Za vynechání checkpointu a žádost o technickou asistenci se posádkám udělují trestné kilometry. 

Stojí za povšimnutí, že v závodu pravidelně exceluje crossover Duster rumunské automobilky Dacia. V letošním, již 31. ročníku obsadil ve své kategorii dokonce všechny tři stupně vítězů. Vítězné vavříny si odnesla marocká posadka s číslem 310, již tvořily Hajar El Bied a Malika Ajaha, obě zaměstnankyně Renault Group Maroc. Vyhrály v závodu již podruhé v řadě, a to navzdory drsným podmínkám, mezi nimiž nechyběla ani písečná bouře.

Stříbrná a měděná pozice patřily posádkám 301 a 304, opět ve vozech Dacia Duster. Tým 301 tvořený psychiatričkou Marií Dumas a finanční ředitelkou Juliette Crépin v rallye závodil poprvé a svou účastí podpořil marockou nevládní organizaci ASF, která již třicet let pomáhá svobodným matkám hledat stabilní zaměstnání. Třetí vítězný Duster s číslem 304 sedlaly Sabine Bonnet, konzultantka pro školení, a Isabelle Radenac, inženýrka telekomunikací. Jejich cílem je propagovat hodnoty sportovního chování a odpovědnosti vůči planetě. 

Historie Rallye Aicha des Gazelles
První ženský závod rallye uspořádala v roce 1990 Dominique Serra, prezidentka francouzské sportovní organizace Maienga. Původním záměrem byla kampaň bojující proti předsudkům v automobilovém sportu. V roce 2009 převzal nad akcí záštitu marocký král Mohammed VI, známý pro svou reformu rodinného práva, která zahrnovala například minimální věk pro sňatek, jasnější pravidla pro polygamii i rozvod a další práva zejména ve prospěch žen.  

Dle slov zakladatelky má Rallye Aicha des Gazelles silný ekonomický a sociální přesah. Na vítězky nečeká žádná finanční odměna. Veškerý výtěžek je použit k financování vzdělání, péče o sirotky a činnosti mobilních lékařských týmů pečujících o obyvatele odlehlých částí Maroka.  

Pokud jde o otazky zivotniho prostredi, ma akce svuj vlastni Vybor pro socialni a environmentalni odpovednost. Od roku 2010 je Rallye Aicha des Gazelles du Maroc jedinou automobilovou sportovni soutezi na svete, ktera ziskala normu ISO-14001 definující požadavky, jak podporovat ochranu životního prostředí a prevenci znečišťování v rovnováze s ekonomickými potřebami organizace.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů