Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Další úseky dálnic budou od nového roku bez poplatku. Ceny známek se nezmění

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.09.2017
Ilustrační foto. | foto: pixabay.com
Již v předchozích letech byla na některých úsecích dálnic zrušena povinnost vlastnit dálniční známku a ministerstvo chce v tomto trendu pokračovat i příští rok. Opět půjde o části dálnic, které tvoří obchvaty měst nebo přes ně vedou silnice prvních tříd.
Od 1. ledna 2018 zruší ministerstvo dopravy zpoplatnění celkem pěti úseků dálnic, které již k původním 145 km přidají dalších 19 km. Tímto krokem se má dále zpříjemnit cestování obyvatel a také zklidnit dopravní situace v centrech měst.

Novinky se nyní dotknou například dálnice okolo Olomouce, Otrokovic, Pohořelic nebo Sokolova. Přesněji jde o desetikilometrový úsek D6 mezi Novým Sedlem a Březovou, tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic a dále taky úsek D55 u Otrokovic, D46 u Hněvotína a rovněž dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem.

Na podrobnější informace o nových úsecích bez poplatku se můžete podívat níže.

V minulosti byly od poplatku osvobozeny úseky na D1 kolem Brna, nebo na dálnici D3 kolem Tábora, D6 u Chebu a D10 kolem Mladé Boleslavi. V další vlně pak šlo o vjezdy do Prahy pro obyvatele okolních obcí kolem Prahy, tedy o úseky na D6, D7, D10 a D11.

Mezi obchvaty měst a znepoplatnění byl už dříve zařazen také Beroun a Králův Dvůr na D5. Stejně je bez poplatku dálnice D5 kolem Plzně nebo kolem Ústí nad Labem na D8. Další podobný úsek je u Olomouce, na dálnici D35 nebo D46 kolem Prostějova.

Cena dálničních známek se nezmění
Ministerstvo dále zmiňuje, že tyto změny nesnížily prodej dálničních známek. Naopak jejich prodej stále stoupá.

Zcela nové dálniční známky kategorie do 3,5 tuny pro rok 2018 se v prodeji objeví nejpozději 1. prosince 2017, přičemž ty s platností na jeden měsíc nebo deset dnů vstoupí do prodeje s novým rokem. Známky budou nově opatřeny lepšími bezpečnostními prvky, které mají zajistit ochranu proti padělání.

Ceny kupónů pak v roce 2018 zůstanou stejné jako letos. Dálniční známka s platností na jeden rok bude stát 1500 korun, s platností na jeden měsíc 440 korun a desetidenní známka vyjde na 310 korun.

Přehled dálničních úseků bez poplatku od příštího roku:

D3 Veselí nad Lužnicí, jih – Bošilec (107. - 109. km)

D6 Nové Sedlo – Březová (136. - 146. km)

D46 Hněvotín – Olomouc, Slavonín (37. - 39. km)

D52 Pohořelice (23. - 26. km)

D55 Otrokovice (30. - 32. km)

Úseky vyjmuté ze zpoplatnění v roce 2018.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů