Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vánoční dárek pro řidiče: Na Lounsku otevřeli další nové kilometry dálnice D7

Naše téma
Petr Kinšt | 18.12.2023
Řidičům začal sloužit nový úsek dálnice D7 u Chlumčan. | foto: Deník/Petr Kinšt
Nové kilometry dálnice D7 otevřeli v pondělí 18. prosince silničáři na Lounsku. Konkrétně řidiči mohli poprvé po dálnici dojet z Loun do Panenského Týnce. Stavbaře v nově otevřeném 4,4 kilometru dlouhém úseku potrápil most u chlumčanského mlýna. Dokonce ho bylo nutné kvůli nepříznivým podmínkách znovu přeprojektovat. 
Otevřením nového úseku začala řidičům sloužit celistvá, přibližně 15 kilometrů dlouhá část D7 mezi Louny, Chlumčany, Sulcem a Panenským Týncem. 

Stavba u Chlumčan začala minulý rok v únoru a vyjde na 1,178 miliardy korun. Hlavně kvůli komplikacím při zakládání mostu u chlumčanského mlýna se práce prodražily, a to zhruba o 30 milionů korun. „Při hlubinném založení největšího mostu se objevily nepříznivé podmínky, museli jsme ho za pochodu přeprojektovat a následně zrychlit další práce,“ popsal Zdeněk Ludvík, předseda představenstva společnosti Metrostav Infrastructure, která je zhotovitelem stavby.

U Chlumčan zprovoznili další úsek dálnice D7:

Po novém úseku u Chlumčan jezdí řidiči v plném, čtyřproudovém profilu na větší části. Přes mosty u Chlumčan se bude zatím jezdit obousměrně po levé polovině dálnice ve směru od Prahy. U křižovatky Louny východ začínají stavbaři pracovat na pravém jízdním pásu dálnice, který povede v trase současné silnice I/7. S odklonem dopravy na novou dálnici se na několik měsíců uzavře sjezd na Louny ve směru od Prahy, kompletní zprovoznění dálnice je v plánu v létě 2024.

Na nových úsecích D7 na Lounsku nemusí mít řidiči osobních aut dálniční známku. „Se zpoplatněním počítáme v momentě, kdy vznikne celistvá část ve směru od Prahy,“ sdělil ministr dopravy Martin Krupka. To by mělo být za čtyři roky.

Ředitelství silnic a dálnic začne další část D7 stavět v příštím roce u Slaného. Spojí tak hotové úseky ve Středočeském a Ústeckém kraji. Komplet má být D7 hotová v roce 2028. „V příštím roce bychom chtěli spustit výstavbu dalších dvou úseků dálnice mezi Slaným a Panenským Týncem, třetí úsek u Slaného by se měl začít stavět v roce 2025,“ potvrdil ministr dopravy Martin Krupka.

Mezi Slaným a Panenským Týncem ve středních Čechách zbývá dostavět celkem 17 kilometrů dálnice. V okrese Louny a Ústeckém kraji chybí poslední úsek – pětikilometrový u Postoloprt. Z hlediska přípravy jde o nejkomplikovanější část D7.

„V tomto případě ještě nemáme vydané územní rozhodnutí, věřím, že v roce 2024 bude vydáno. Zároveň zpracováváme dokumentaci pro stavební povolení, abychom jej v roce 2025 získali, mohli zahájit výkupy pozemků a nejpozději v roce 2026 stavbu zahájili,“ sdělil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Do konce roku 2028 by podle jeho slov měla být dálnice mezi Prahou a Chomutovem kompletně hotová.

U Lotouše nedaleko Slaného povede D7 za dva roky:

Dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem bude dlouhá 83 kilometrů, první úseky byly postaveny v souvislosti s výstavbou tzv. Nového letiště v Praze-Ruzyni v průběhu 60. a 70. let minulého století. Do roku 1989 přibyly mezi Prahou a Slaným další části. V osmdesátých a devadesátých letech se postavily obchvaty Slaného, Loun a Postoloprt, které poslouží jako polovina dálnice. V posledních patnácti letech řidiči začali postupně využívat celkem osm úseků D7 na Lounsku, Žatecku a Chomutovsku a také navazující část moderní silnice I/7 k česko-německým hranicím v Krušných horách.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů