Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejstarší úsek D35 od Mohelnice čeká velká modernizace. Přibude přechod pro zvěř

Naše téma
Petr Krňávek, Daniela Martinovská | 26.10.2023
další 4 fotky
D35 v Litovelském Pomoraví. | foto: Deník/Petr Krňávek
Desítky zálivů k nouzovému zastavení, plot a protihlukové stěny i přechod pro zvěř. Nejstarší úsek D35 mezi Mohelnicí a Křelovem čekají velké změny. Podle Orlického deníku bude třicetikilometrová dálnice mezi Mohelnicí a Křelovem, po které denně projede 22 až 25 tisíc aut, zmodernizována.
Zmíněný úsek D35 nemá parametry současných dálnic. Stavěn byl od druhé poloviny 70. let do 1. poloviny let 80 jako rychlostní silnice. Chybí například plnohodnotný odstavný pruh. Připravovaná investice má některé nedostatky napravit. V Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví vznikne přechod pro zvěř.

„Modernizace zahrnuje vybudování bezpečnostních zálivů pro nouzové zastavení vozidel. Navrženo je celkem 89 zálivů z toho 81 nouzových a osm pro údržbu dálnice,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic v informačním letáku.

Dálnice D35 u Mladče:

Součástí akce je též instalace 38 kilometrů oplocení, telematiky, inteligentních dopravních systémů nebo protihlukových stěn. „Protihlukové stěny budou postaveny na celkem osmi úsecích, konkrétně v blízkosti obcí Řimice, Mladeč, Sobáčov, Nasobůrky, Uničovice, Náklo, Příkazy a Břuchotín. Celková délka stěn bude 6853 metru, výška v rozmezí od čtyř do šesti a půl metru,“ přiblížilo ředitelství silnic a dálnic.

V rámci investice v předpokládané ceně 708 milionů korun je předběžně navržen ekodukt. Nacházet by se měl v CHKO Litovelské Pomoraví, kterou nyní dálnice rozděluje na dvě poloviny. Nadchod pro zvěř by se měl nacházet severně od exitu Mladeč.

Součástí prací naopak nejsou opravy vozovky, rekonstrukce mostů nebo výměna a doplnění svodidel. Podle aktuálních předpokladů by měla být stavba zahájena v roce 2025 a ukončena o pět let později.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů