Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dali byste 1,2 milionu za jedničkovou Octavii? Tato tolik stojí, proč?

Naše téma
Jan Zajíc | 27.03.2017
dalších 21 fotek
Škoda Octavia Long. | foto: AMC Chrudim
Na první pohled tahle černá Škoda Octavia první generace vypadá jako obyčejný, ničím nezajímavý kousek, jakých po našich silnicích stále jezdí mraky. Jenže stojí 1,2 milionu... Teprve bližší zkoumání a snad také pohled z jiných úhlů prozradí, že nejde o úplně klasickou oktávku.
Stačí si všimnout nezvykle širokého prostředního sloupku. Ano, právě koukáte na Škodu Octavii Long - na jeden z pouhých 25 vyrobených exemplářů.

Octavia Long vznikla v roce 1999, mladoboleslavská automobilka ji vyvinula původně jako reprezentativní limuzínu pro tehdejší členy vlády předsedy Miloše Zemana. Ten si totiž tehdy přál, aby politici jezdili českými auty a Škodu tak prezentovali světu. Superb byl teprve na cestě, takže "natáhnout" oktávku se zdálo býti dobrým a snadno proveditelným nápadem.

Čtěte také: Škoda Vision E zřejmě naznačuje podobu nového kupé-SUV. Je tu první obrázek

V oblasti B sloupku tedy byla Octavia rozšířena a rozvor vozu se prodloužil o osm centimetrů, díky čemuž se podstatně zvětšilo místo pro nohy na zadních sedačkách. Octavia Long pro "papaláše" samozřejmě dostala nejluxusnější výbavu Laurin & Klement a navíc mobilní telefon vepředu, dodatečné interiérové osvětlení, výklopné stolečky a hlavně odnímatelný modrý maják.

Provedení interiéru se světlou kůží a dřevěnými dekory si ostatně můžete prohlédnout v galerii.

Natažená oktávka byla původně nabídnuta pouze politikům, ale jelikož se jim nakonec vlastně moc nelíbila, postupně se dostala i mezi veřejnost. Vyrobeno však bylo jen 25 kusů. Původně se přitom plánoval destinásobek.

Přečtěte si: Octavia, jak ji neznáte. Tohle jste o českém hitu možná nevěděli

Inzerovaný kousek je proto skutečnou raritou. Prodává se v Chrudimi (inzerát najdete zde) a pod kapotou ukrývá přeplňovanou osmnáctistovku o výkonu 150 koní (110 kW). Podle prodejce auto od června roku 2001 najezdilo zhruba 125 tisíc kilometrů. Jaký je příběh této vzácné oktávky, však bohužel prodejce neuvádí.

A mimochodem, cena žádaná za ojetý vůz je vyšší, než kolik stál jako nový - tedy pokud si odmyslíme inflaci. První verze se totiž prodávaly za 810 tisíc korun, pozdější pak za 900 tisíc.

Nepřehlédněte: Octavia Cabrio či český Touran. Podívejte se na škodovky, které nikdy nevzniknou
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů