Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kachnou do cíle Dakaru. Bára a Lucie pokračují pouští za volantem své kachničky

Naše téma
Jaroslav Zeman | 13.01.2024
Pilotka Bára Holická, navigátorka Lucie Engová i jejich populární vozítko přezdívané kachna na letošním Dakaru. | foto: Czech Samurais
Bára Holická a Lucie Engová z týmu Czech Samurais pokračují dál ve své cestě z jednoho pobřeží Arabského poloostrova na druhý. Česká dámská posádka se snaží dobýt Dakar Classic s vozem Citroën 2 CV , který fanoušci motorismu znají pod lidovým názvem Kachna. Proto Dakar nazývají Duckar a jejich mise má název Kachnou do cíle Dakaru. 
Ve čtvrté etapě posádka vybojovala 57. místo a v celkovém pořadí se Bára s Lucií posunuly o jedno místo na 63. příčku. „Čtvrtá etapa byla rozprostřena v srdci rozlehlé, bujné oázy poseté třemi milióny datlových palem. Terén nabídl o něco rychlejší měřené testy, protkané kamenitým terénem, ale také plno navigačních hádanek. Bylo potřeba mít oči na stopkách, navigačních špeků bylo ve trojici měřených úseků hned několik,“ zhodnotila podmínky manažerka týmu Olga Roučková, která soutěž bedlivě sleduje z Čech.

Bára Holická s Lucií Engovou popisují svou cestu:

„Bylo to rozsekané a hodně kamenité. Měly jsme na trase tři testy regularity (měřené testy) – 50, 50 a 70 kilometrů. Místy to bylo i hodně rychlé, což nešlo s naším vozem časově stíhat,“ přiblížila podmínky na trati čtvrté etapy pilotka Kachny Bára Holická.

Napilno měl i Tomás Neruda, šéfmechanik servisu Citroënu 2 CV. „Bojujeme a holky mi dělají radost. Když jely maratonskou etapu, tak jsme s Honzou Pavlíkem kompletně přeskládali doprovodné Atego. Udělali údržbu a pak jsme netrpělivě čekali na holky až dorazí z etapy."

„Posádky opustily stany v bivaku v Al Salamiya a vydaly se směrem k městu Al Hofuf, vedle jedné z největších oáz v zemi. Celková vzdálenost mezi nimi měřila téměř 390 km, ale posádky kategorie Dakar Classic bojovaly „jen“ na 2O6 z nich. Je velmi obtížné překonat takovou vzdálenost v Saúdské Arábii, aniž byste nenarazili na nějaké duny. Na tomto rychlém speciálu se často dosahovalo maximálních rychlostí,“ dodává Olga Roučková.

A teď něco o vozidle, s nímž se česká dámská posádka snaží dobýt Dakar Classic: Nazývají ho DUCKAR a jejich mise má název Kachnou do cíle Dakaru. Citroën 2 CV , který fanoušci motorismu znají pod lidovým názvem Kachna (Kačena, Kachnička), slaví výročí 75 let od začátku produkce.

Auto se vyrábělo ve Francii v letech 1948 – 1990 a přezdívku dostalo podle kolíbavého pohybu. A pokud skutečně dorazí až do cíle, zapíší tomuto vozu další milník do jeho bohaté historie. Automobilovými soutěžemi ostřílená posádka Holická-Engová se letos stala součástí týmu Czech Samurajs, který založila čtyřnástobná účastnice Dakaru Ollie Roučková. Závodnice, která jako první Češka Dakar dokončila.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů