Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daimler dá stovky miliard do elektromobilů. Budoucnost naznačuje koncept EQ

Naše téma
Redakce / ČTK | 28.11.2016
Koncept Mercedes-Benz Generation EQ. | foto: Daimler
Německý automobilový koncern Daimler hodlá investovat až deset miliard eur (zhruba 270 miliard Kč) do vývoje vozidel s elektrickým pohonem. Německému listu Stuttgarter Zeitung to řekl šéf výzkumu a vývoje automobilky Thomas Weber.
"Do roku 2025 chceme vyvinout deset elektrických vozů založených na stejné architektuře," uvedl Weber. "Hodláme do toho investovat až deset miliard eur," dodal.

Německé automobilky v poslední době kladou na elektromobily čím dál větší důraz. Volkswagen tento týden například uvedl, že se do roku 2025 hodlá stát světovou jedničku v oblasti elektrického pohonu aut a dosáhnout prodeje milionu elektromobilů ročně.

Zájem automobilek o elektromobily byl dlouhou dobu omezený kvůli vysokým nákladům a malému dojezdu. Elektrický pohon si však nyní získává pozornost díky pokroku bateriových technologií a problémům kolem emisí naftových automobilů. Daimler nicméně popřel zprávu časopisu Der Spiegel o tom, že zvažuje odchod z trhu s naftovými vozy ve Spojených státech.

Budoucnost ukázal koncept Generation EQ
Volkswagen tento týden uvedl, že v USA hodlá naftové automobily přestat nabízet a chce na tomto trhu zaměřit pozornost na sportovně-užitkové vozy a elektromobily. Volkswagen se snaží zotavit z negativních dopadů rozsáhlého skandálu kolem manipulace s testy emisí. Koncern loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který takové manipulace umožňuje.

Jak by elektrická budoucnost v podání koncernu Daimler, respektive jeho značky Mercedes-Benz, mohla vypadat, naznačuje koncept Generation EQ, který se představil v září na pařížském autosalonu. SUV s aerodynamickou karoserií má pod kapotou dva elektromotory s kombinovaným výkonem 402 koní (300 kW), což má stačit ke zrychlení z klidu na stovku za méně než pět sekund.

Ještě důležitější jsou ale vysokokapacitní akumulátory, které prý při plném nabití zajistí dojezd až 500 kilometrů. A při použití rychlonabíječky prý stačí pouhých pět minut k získání energie na 100 kilometrů jízdy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů