Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daimler chce v Německu testovat nákladní vozy s autopilotem. V běžném provozu

Naše téma
Redakce | 02.08.2015
dalších 10 fotek
Freightliner Inspiration Truck. | foto: Daimler
Automobilový koncern Daimler chce v letošním roce zahájit testování nákladních vozů, které nepotřebují řidiče, na veřejných silnicích v domovském Německu. 
Společnost tak chce rozšířit výzkum autonomních technologií i na starý kontinent. Už od května totiž Daimler testuje kamiony se samočinným řízením v americké Nevadě.

Koncern již loni v červenci předvedl prototyp nákladního vozu bez řidiče na uzavřené části dálnice právě v Německu. Tehdy společnost podle uvedla, že tato technologie by měla být do roku 2025 zralá pro sériovou výrobu.

Freightliner Inspiration Truck.



Nákladní automobily bez řidiče podle Daimleru pomohou snížit dopravcům náklady na pohonné hmoty a posílí bezpečnost na silnicích. "Domníváme se, že děláme důležitý krok správným směrem," uvedl člen správní rady Daimleru Wolfgang Bernhard. "Je potřeba mít sny," dodal.

Nákladní vozy by se podle Bernharda mohly v oblasti automatického řízení prosadit rychleji než osobní, protože se často pohybují "v méně komplikovaném dopravním prostředí" na dálnicích, zatímco osobní auta tráví více času v městském provozu.

Pokud automobilka dostane od německých úřadů povolení testovat autonomní kamiony na veřejných silnicích, budou se pohybovat v okolí města Stuttgart - zatím však pouze pod dálnicích. Daimler svůj systém přirovnává k autopilotovi v letadlech.

Freightliner Inspiration Truck.


Technologie využívá kombinaci radaru, laserů a kamerových systémů k identifikaci překážek a jízdních pruhů. Počítač pak na základě získaných dat ovládá akceleraci, brzdy a řízení. Během testů je v kabině samozřejmě vždy člověk, který v případě potřeby převezme řízení.

Zatím není úplně jasné, v jakém modelu bude Daimler autonomní technologie v Německu testovat. V Nevadě se po silnicích pohybuje nákladní vůz Freightliner Inspiration Truck, který technicky vychází ze sériového modelu Cascadia.

Daimler je největším producentem nákladních automobilů na světě. Koncern vyrábí rovněž osobní vozy, zejména luxusní automobily Mercedes-Benz.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů