Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Závodní Dacia Sandrider míří na Dakar!

Naše téma
Dominik Valášek | 31.01.2024
dalších 9 fotek
Dacia Sandrider | foto: Se svolením Dacia
Když se řekne Dacia, naprostá většina lidí si představí aktuální a velmi populární produkci. Tedy cenově dostupná auta, soustředěná na nejlepší poměr nákladů, praktičnosti a výbavy. Asi nikdo si nepředstaví závodní prototyp z karbonu, odhodlaný postavit se velikánům Dakaru. To se ovšem nyní mění.
Svoje plány na účast v legendární Dakar Rally představila Dacia v červenci loňského roku. Nyní, po necelém půlroce, přichází rumunská značka pod křídly francouzského Renaultu s hotovým prototypem auta. Závodní speciál nese název Sandrider a v rámci továrního týmu se zúčastní Dakaru a dalších závodů seriálu World-Rally Raid Championship v roce 2025. Ostrou premiéru ale stihne ještě letos.

Sandrider samozřejmě nemá pranic společného s auty, co Dacia vyrábí sériově. Jedná se o závodní prototyp postavený ve spolupráci s britskou společností Prodrive podle regulí kategorie Ultimate T1+ se vším, co pravidla povolují. Základem vozu je prostorový rám s motorem za posádkou a jen minimálním množstvím karosářských panelů.

Podívejte se na závodní vůz na oficiálním videu:

Dacia zdůrazňuje, že všechny vnější díly jsou z karbonu, navíc lakovaného antireflexním lakem s pigmentem, který má v maximální míře omezit zahřívání kabiny na slunci. Vůz je prý o 15 kilogramů lehčí, než je průměr třídy, byť konkrétní hodnoty Dacia neuvedla, a velký důraz byl kladen také na aerodynamiku.

Zároveň se myslelo na prvky, které posádce zjednodušují život v náročných podmínkách a zrychlují řešení potíží při závodech. Závodní karbonová sedadla Sabelt jsou potažena tkaninou, která sama reguluje vlhkost, příď vozu je co nejvíc zkosená, aby nebránila ve výhledu a k palubnímu nářadí se dá dostat bez toho, aby musela posádka snímat jakýkoliv kryt. Stejně tak jsou odkrytovaná i rezervní kola na bocích. Zajímavostí je i magnetická podložka na karoserii, sloužící na odložení šroubů kol během výměny píchlé pneumatiky.

O pohon se stará benzínový vidlicový šestiválec o objemu tří litrů, dopovaný dvěma turbodmychadly a vybavený přímým vstřikováním. Nejvyšší výkon činí 360 koní v 5 000 otáčkách za minutu a maximum točivého momentu 539 Nm přichází ve 4 250 otáčkách. Palivo je výhradně syntetické, dodané společností Aramco.

Sílu motoru přenáší šestistupňová sekvenční převodovka na pohon všech kol. Každé kolo je zavěšené na dvojici „A“ ramen a zdvih odpružení je ohromných 350 milimetrů. Vůz jede na nové generaci pneumatik BF Goodrich, obutých na sedmnáctipalcových kolech.

Jak už bylo zmíněno výše, první ostrý start bude mít DaciaSandrider ještě v tomto roce. Bude to v říjnu na marockém závodě Rallye du Maroc. Následovat bude Dakar na začátku roku 2025. Za volant usedne dříve oznámená rallyová legenda Sébastien Loeb, osminásobná účastnice Dakaru Cristina Gutierrez Herrero a pětinásobný vítěz Dakaru Nasser Al-Attiyah.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů