Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Bigster dorazí za dva roky. Dostane upravený podvozek ze Sandera

Naše téma
Radek Pecák | 22.03.2023
další 3 fotky
Nová velká Dacia se bude tvářit hodně sebevědomě | foto: Dacia
V případě modelu, který svojí velikostí bude konkurovat například také Volkswagenu Tiguanu, rumunská značka rozhodně neuvažuje o čistě elektrickém pohonu.
V průběhu roku 2025, tedy čtyři roky poté, co se veřejnosti představil koncepční vůz, hodlá automobilka Dacia začít nabízet sériovou verzí většího rodinného SUV s pravděpodobným jménem Bigster.

Na to, jak vypadal koncepční vůz, se můžete podívat do galerie.

Vyplývá to z oficiální tiskové zprávy automobilky, která uvedla, že chce posílit svoji pozici v takvaném segmentu C. Tam již má v současnosti až sedmimístný velkoprostorový model Joggger.

Nyní již je také známa velikost tohoto sportovně-užitkového vozu. Od předního po zadní nárazník měří 460 centimetrů. To je pouze o necelých devět centimetrů méně než jak je dlouhá Škoda Kodiaq.

Přes tento poměrně značný rozměr bude za technický základ vozu použita platforma CMF-B, která je podle představitelů Dacie určena pro auta s délkou od 4,1 metru (současné Sandero) až po právě připravované SUV na bázi konceptu Bigster.

Velké objemy motorů nečekejte
Umožňuje pohon buď pouze předních nebo všech čtyř kol.

Tato zmíněná platforma není v současnosti připravená pro zabudování elektrického pohonu. Naopak - vozy, které jsou na ní postavené, budeou poháněn spalovací agregáty. Jako nejpravděpodobnější se jeví přeplňovaná verze litrového zážehového tříválce. Ta může být navíc upravena také pro spalování LPG. Rovněž připadá v úvahu přeplňovaný ážehový čtyřválec se zdvihovým objemem 1,3 litru a také hybridní ústrojí.

Dacia rovněž oznámila, že tato připravovaná novinka se bude vyrábět v samém srdci automobilky - v historickém rumunském výrobním závodě ve městě Mioveni. Z tamějších výrobních linek začne od příštího roku sjíždět také třetí generace menšího SUV Duster.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů