Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Corvette s naftovým motorem? Šílenost, ale rychlejší, než myslíte

Naše téma
Dominik Valášek | 24.01.2017
Chevrolet Corvette s motorem Cummins. | foto: Jimeez Photos
Ikonická Corvette se pochopitelně nikdy nevyráběla jinak, než s benzínovými osmiválci pod kapotou. Parta amerických nadšenců ovšem ukazuje, že dehet-spalující agregát pod kapotou klasického sporťáku může také něco říci.
Corvette třetí generace v oranžové barvě, která brázdí závody dragsterů po Americe, vypadá na první pohled vcelku normálně. Jen kapota s velkým prolisem a neprostupný černý kouř z výfuku nasvědčuje, že je v motorovém prostoru něco jinak.

Čtěte také: Proč má Koenigsegg na svých autech obrázek ducha? Je za tím hezký příběh

Původní benzínový osmiválec totiž z vozu zmizel, aby uvolnil místo naftovému řadovému šestiválci Cummins o objemu 5,9 litru.

Turbodiesel, který je původně určený pro náklaďáky a pick-upy, byl ještě řádně poladěn a ačkoliv neznáme jeho přesný výkon, víme, že uděluje Corvette hodně slušnou rychlost.

Čtěte také: Splněný sen. Nadšenec si postavil vlastní sporťák

Při nejrychlejší jízdě na videu zvládne Corvette čtvrtmílovou trať (402 metrů) za pouhých 11,88 sekundy, přičemž cílovou smyčku protne rychlostí 207 km/h. Pickupy a dodávky, které s ní spadají do kategorie, jsou sice obdivuhodně rychlé, ale většina z nich na Corvette z roku 1968 ještě pořád ztrácí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů