Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co se starými bateriemi z elektromobilu? Nissan je umístí do kempovacího přívěsu

Naše téma
Jan Markovič | 19.02.2019
dalších 18 fotek
Nissan Opus Camper | foto: Nissan
Použité články z Nissanu Leaf poslouží jako zásoba energie až na jeden týden.
S bateriemi v elektromobilech je to stejné jako u mobilů. Čím déle se používají, čím častěji je nabíjíme, tím se snižuje jejich kapacita. Dojde to až do takové míry, že dojezd u auta přestává být použitelný a je čas na jejich poměrně nákladnou výměnu. Co ale se starými bateriemi? Nissan má řešení.

To by mělo potěšit hlavně milovníky kempování ve volné přírodě. Na výstavě karavanů v britském Birminghamu Japonci ukázali koncept kempovacího přívěsu Opus Camper. Ten má v sobě prostor na umístění přenosného balíku baterií nazvaného Roam Power Pack s kapacitou 700 Watthodin. V něm jsou právě použité staré články z první generace elektromobilu Nissan Leaf.

Nissan tvrdí, že dvojici kempařů by baterie měly stačit až na týden používání. Mohou se totiž dobíjet ze 400 wattového solárního panelu, který se umístí na střechu kempovacího přívěsu. Baterie pak poslouží jako zdroj nejen pro osvětlení, ale i pro zapojení mikrovlnné trouby nebo malé chladničky. K dispozici je i další zásuvka na 230V, která se hodí třeba k připojení notebooku nebo dobíjení mobilního telefonu.

Samotný kempovací přívěs stojí za pozornost. Díky svému designu je velmi skladný. Je vybaven dvěma stojany na kola nebo surfovací prkna. Obývací prostor se pak nafoukne díky kompresoru za 90 sekund. Uvnitř jsou dvě místa na spaní, ale na večeři se může sejít až šest lidí. Kromě zmíněné trouby a lednice je tu také plynový vařič se dvěma plotýnkami. Přívěs by měl stát okolo 400 tisíc korun. Koncept si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů