Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co nás čeká a nemine v roce 2010?

Naše téma
Petr Šikl | 31.12.2009
Poslední den roku většina z nás bilancuje a dává si různá předsevzetí, která stejně nikdy nedodrží. Proto se podíváme, co nás v nadcházejícím roce v rolích motoristů čeká a nemine ...

Rok 2009 byl posledním rokem, kdy si řidiči mohli užít řízení. Auta sice nejsou co bývala, na druhou stranu dokáží velmi pohodlně přepravit členy rodiny do zaměstnání, nákupního centra, na chalupu či dovolenou. Tomu je však s příchodem nového roku konec. Zejména obyvatelé Prahy spláčou nad svým bydlištěm. Co je čeká se dozvíte o pár odstavců níže, my se ale nejrpve podíváme na příchod jednoho draka z říše megalomanských projektů.

Drak se brzy usadí v Česku

Čínský drak nenechá na sebe dlouho čekat. Na co obrovitá saň sáhne, to dokáže ovládnout s minimálními náklady a v obrovské kvantitě. Přestože se "rudým" automobilkám nebude na evropské půdě příliš dařit, hlavní zlom nastane právě v Česku, kde se obchodní příležitosti chopí vietnamští spoluobčané a stanou se hlavními dealery čínských čtyřkolových plagiátů ve svých stáncích na tržnicích. Hlavním lákadlem bude nabídka nadstandardních službem spojených s nákupem "značkového" oblečení a bohatého univerzálního příslušenství za velmi výhodnou cenu. Prodejní portofilo tak bude čítat veškeré náhradní díly a jednotné příslušenství včetně odborného servisu prováděného za stánkem. Čert vem zázemí prodeje a následný servis, hlavně že cena bude dobrá. A na to Češi stále slyší.

Co možná ani netušíte? - v roce 2010 bude navýšena daň u pohonných hmot, co se promítne do cen benzínu a nafty zhruba o korunu na litr. To však není jediné zdražení, které můžeme očekávat. Šejkům ze Spojených Emirátů Arabských se porouchá hlavní elektronka na centrálním mozku řídící těžbu ropy. To povede ke zdržení dodávek a z ropy se stane doslova černé zlato. Ceny pohonných hmot vyletí v druhé polovině roku nejprve na trojnásobek ... 

Padesátkou proti zdi

Dopravní situace se v zejména v hlavním městě rapidně "zlepší" (rovnou se teď přenesme o pár měsíců dále). Po úspěšném zavedení padesátky na všech rychlostních a příjezdových komunikacích počátkem roku se Praze ulevuje. Řada řidičů se vzdala a skončila v blázinci k čemuž vede i zvýšení cen pohoných hmot (vyšší zdanění). Jízdu padesátkou po jižní spojce totiž vydrží jen hrstka řidičů. Po zavedení vyhrazených pruhů pro vozidla taxislužby, jízdní kol a dopravních prostředků MHD nákladní vozy ucpávají dosud plynuje jedoucí levý pruh a přejet Prahu se nedaří ani těm největším automobilovým pirátům či liškám za volantem. Řada řidičů osobních automobilů proto raději nechává své plechové miláčky doma a potupně se každé ráno mačká v přeplněných autobusech městské hromadné dopravy. Tato situace vydrží do prvních teplých dnů, kdy řada bývalých řidičů skočí do cyklistických stejnokrojů a vyrazí za úmorného šlapání na svou poslední jízdu. Někteří padají z kola vlastním vyčerpáním, ale většina opět končí pod koly autobusů MHD, které si vyhrazený pravý pruh nárokují ze všech nejvíce. Několik cyklistů se však dožívá léta a úspěšně reprezentuje zavšivené Česko na Tour De France...

Praha mohutným zavedením dalších spomalovacích pruhů, různých retardérů a umělých překážek přistupuje v polovině druhé poloviny roku 2010 k dalšímu snížení rychlosti na 30 km/h, které je v tomto případě samozřejmě opodstatněné. To nevydrží zbytek otrlých motoristů a svá auta prodávají na východ. Většina z nich přesedá na nejrychlejší dopravní prostředek s říditky a nastává druhá vlna selekce cyklistů pomocí autobusů MHD. Pražané tak na víkendy cestují novými retro vlaky Českých drah, které frčí konečně i mezi mladými. Do souprav se rátilo v plné míře rudé provedení uměle vysezelých sedadel, umakartové stěny, okénka která nejdou otevírat, koše s oprášeným emblémem ČSD (České Super Dráhy) a nerudní průvodčí. Motoristé žijící mimo hlavní město jsou konečně spokojení. Mohou jezdit s hospody do hospody autem, aniž by na ně spěchající "pražák" troubil či je dokonce ohrožoval rychlou jízdou zrovna, když se snaží udržet na silnici.

Dopravní stavby, které měly Praze ulehčit tak není potřeba plně dokončovat. Z tunelu Blanka vzniká další trasa metra (značená písmenem E) a zároveň se plánuje její prodloužení do Motola, čímž odpadá potřeba draze prodlužovat dosavadní zelenou trasu A. V celé zemi se díky úbytku osobních automobilů pozastavuje výstavba komunikací a do všeho mluví zelení.

Zelení zezelenaj

Dopravní infrastruktura je základem ekonomické prosperity firem a občanů v dané lokalitě. Dálnice ulehčují obcím, městům a přetíženým silnicím na kterých umírá příliš lidí. To si však ekologové neuvědomí a již z principu zeleného mozku blokují veškeré dopravní stavby. Rok 2010 jim hraje do karet. Buzerace řidičů nezná mezí, rychlostní limity se snižují a tvoří se řada překážek narušujicích plynulost dopravy. Řidiči to vzdávají a řada komunikací se stává zbytečnými. Černý asfalt se na přání ekologických aktivistů postupně přemalovává na zeleno a rázem v kalendáři chybí zelený pátek. Celý rok je totiž zelený. Zelená vůbec frčí, autobusy jsou zelené včetně jejich řidičů z mongolska a dokonce i benzín s 90% obsahem řepky je zelený.

Inviduální doprava tak během následujícího roku utrpí nesmazatelné šřámy. Řidičům bude řízení otráveno jedem nejvyššího kalibru. Dostat se svým vozem z místa na místo bude stále obtížnější a dojezdové časy se díky restrikcím budou stále prodlužovat což povede k zvýšení agrese u řidičů a v neposlední řadě k psychické ujmě na zdraví. Řešením nebude ani jízda na bicyklech ve vyhražených pruzích společnými s autobusy MHD a vozy taxislužby. Holt se nemáme na co těšit.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Valnoha, 01.01.2010 11:36
Pánovi co si myslí že jsou v Praze agresivní řidiči bych doporučil návštěvu Bratislavy. Já sem tam nějaký ten předpis poruším, nikterak si s tím hlavu nelámu, ale dopravni situaci v Bratislavě bych přirovnal k nějaké počítačové hře kde nikdo nerespektuje nikoho. Projíždím tudy celkem často a vždy žasnu.
Drago5, 01.01.2010 18:08
takhle to přesně nejde...ale to uložení celécstránky fachá,pak si to otevřu offline a uložím picture :o).
pan Purkrábek z Purkrabí, 02.01.2010 10:30
S tou Bratislavou plně souhlasim, tam jsou fakt dobytci, navíc když viděj projíždějící auto s českou SPZ, to se musej hned ukázat. Předjíždění zprava po zastávkách MHD tam není nic vyjímečnýho. Pakrát jsem tam jel a nestačil se divit...
capslock, 04.01.2010 12:31
Nezlobte se, ale ten článek mi přijde jako kravina se spoustou předsudků, gramatických chyb a překlepů (jakkoliv se snaží vypadat vtipně).
Petr - TipCars.com, 05.01.2010 17:34
Ten článek vyšel na Silvestra a berte ho jako apríl ...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů