Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C4 Cactus má po faceliftu. Částečně přišel o "chrániče"

Naše téma
Daniel Fuglevič | 27.10.2017
dalších 16 fotek
Citroën C4 Cactus. | foto: Citroën
Extravagantní model C4 Cactus prošel modernizací, která je rozsáhlejší než jsme zprvu čekali. Kromě umírněnějšího designu vůči předchozí verzi totiž dostává vylepšený crossover i zcela nový systém odpružení.
I přes modernizaci si však Cactus pořád zachovává svou oble tvarovou karoserii a proporce mezi hatchbackem a malým SUV. Kromě nové masky, jež má po vzoru nejnovějších modelů logo protáhlé do tvarů přední mřížky a LED světlometů, si ale určitě všimnete absence velkých prvků Airbump na dveřích, které byly nejen designovým prvkem, ale také částečně zabraňovaly poškození laku vozu například při parkování.

Pružné, vzduchem naplněné „airbumpy“ byly u původní verze Cactusu hodně diskutovány a možná i proto byly u modernizace zredukovány. Nyní se objevují pouze v menší podobě na spodní hraně dveří a jsou jinak zakomponovány do celkového designu.

Novinka je 4170 milimetrů dlouhá, 1710 mm široká a 1480 mm vysoká. Rozvor náprav činí 2600 mm, což je o 5 mm více než u předchůdce.

Největší novinkou u Cactusu je ovšem podvozek s tlumiči PHC (Progressive Hydraulic Cushions). U nich klasické mechanické dorazy nahrazuje pár sekundárních hydraulických tlumičů, aby se dosáhlo ještě komfortnější jízdy a lepšího filtrování nerovnosti na silnici. Citroën novinku ukazuje na videu níže a dočkat bychom se jí měli i v dalších modelech značky.

Pro Citroën je samozřejmě jízdní komfort klíčový, a tak k novému podvozku přibyly v interiéru rovněž nové pohodlnější sedačky a zapracovalo se i na odhlučnění pomocí silnějších oken, lepší izolace ve dveřích, v podlaze a třeba i v palubní desce. Architektura a design interiéru se ale přitom nijak zásadně nemění.

V rámci modernizace však přibylo celkem 12 nových asistenčních systémů jako například automatické nouzové brzdění od 5 do 85 km/h, funkce čtení značek s rychlostním omezením, varování při vyjetí z pruhu, sledování únavy řidiče, mrtvého úhlu a dále i pochopitelně parkovací asistent s kamerami a senzory.

Co se týče motorizací, Cactus nabídne známé benzinové přeplňované tříválce a objemu 1,2 litru, které produkují 110 (81 kW) nebo 130 koní (96 kW), přičemž nejslabším agregátem může být atmosférická dvanáctistovka o výkonu 82 koní (60 kW).

V případě naftových motorů bude k dispozici přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 litru a výkonu 100 koní (76 kW), který později rozšíří výkonnější verze o 120 koních (88 kW). V závislosti na motorizacích pak budou v nabídce šestistupňové manuální či automatické převodovky.

Kdy půjde modernizovaný Citroën C4 Cactus do prodeje a kolik bude stát, zatím nebylo uvedeno. Současná verze však u nás startuje bez akčních nabídek na ceně 366 400 korun. A my čekáme, že novinka se začne prodávat někdy na začátku jara příštího roku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů