Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C4 Cactus oficiálně: Auto s "chrániči" dorazí v létě

Naše téma
Redakce | 06.02.2014
dalších 23 fotek
Citroën C4 Cactus. | foto: Citroën
Paříž/Praha /FOTOGALERIE/ - Nabídku francouzské automobilky už v létě obohatí jeden netradiční model. Citroën C4 Cactus zaujme nejen zvláštním vzhledem, ale i mnoha neobvyklými řešeními. Například vzduchový kapslemi, které chrání části karoserie před poškozením.
Citroën těmto prvkům říká Airbump. Jsou zabudováný do boků a nárazníků a zaručují ochranu drahých dílů. Díky pružnému povrchu z termoplastického polyuretanu totiž odolávají škrábancům a zabudované vzduchové kapsle zase tlumí nárazy. Nevyžadují přitom žádnou zvláštní údržbu.

Tyto "chrániče" navíc mají i estetickou roli, jsou totiž k dispozici ve čtyřech barevných odstínech, díky čemuž rozšiřují v kombinaci s deseti odstíny karoserie a třemi variantami barevného provedení interiéru možnosti individualizace vozu.

Citroën C4 Cactus.



Prvky Airbump ale nejsou to jediné, čím Cactus zaujme. Netradiční je výrazně oblý vzhled, který však řadou detailů viditelně navazuje na současný designový směr Citroënu. 

Francouzská automobilka o voze hovoří jako o alternativě k sedanům segmentu C. Na délku C4 Cactus měří 416, na šířku 173 a vysoký je 148 centimetrů. Rozvor činí 260 centimtrů, což je stejná hodnota jako u tradičního Citroënu C4. To zaručuje dostatečně prostorný interiér, s místem by neměli mít ani vysocí pasažéři na zadních sedadlech. Kufr má základní objem 358 litrů a ložnou hranu ve výšce 810 milimetrů.

Citroën C4 Cactus.



Svérázně konstruktéři přistoupil také k interiéru. Hned na první pohled si všimneme především předního sedadla, které je navrženo ve stylu sofa - připomíná tedy spíš rozměrnou čalouněnou lavici. Kliky dveří jsou zase zpracovány podobně jako držadla cestovních kufrů a zavazadla připomíná i horní část palubní desky.

V Citroënu se při navrhování Cactusu snažili zbavit kabinu všeho nadbytečného a "nepotřebného". Proto jsou téměř všechny ovladače nahrazeny dvěma rozměrnými dotykovými displeji. U verzí vybavených pilotovanou převodovkou ETG byla tradiční páka převodovky nahrazena tlačítky ve spodní části palubní desky a páčkami na volantu pro ruční řazení. Nezvyklé je i přesunutí airbagu spolucestujícího do stropu.

Citroën C4 Cactus.


Vůz může být na přání vybaven prosklenou panoramatickou střechou, která díky účinné ochranné izolaci před slunečními paprsky nepotřebuje dodatečnou clonu. Tím se podařilo ušetřit cenných 6 kilogramů hmotnosti.

"Hublo" se však i jinde, Cactus je celkově o 200 kilogramů lehčí než klasická C4.

Citroën C4 Cactus.


Pod kapotou se objeví motory známé z dalších modelů koncernu PSA. Citroën se chlubí především nejúspornější naftovou jednotkou z nejnovější generace BlueHDi, která by měla spotřebovat jen 3,1 litru paliva na 100 kilometrů. Automobilka obecně slibuje mimořádně nízké provozní náklady.

Na další podrobnosti a české ceny si ještě budeme muset počkat, ale jistě ne dlouho. Oficiální premiéra produkční verze se totiž odehraje na březnovém autosalonu v Ženevě, v dubnu začne výroba vozu v Madridu a na konci léta se Cactus má dostat do prodeje.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů