Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C4 Aircross: Kombinace SUV s městským vozem

Naše téma
Redakce | 11.10.2012
Citroën C4 Aircross | foto: Citroën
Praha - Módě pseudoterénních osobních automobilů podléhá stále víc výrobců a současná nabídka jen u kompaktních crossoverů čítá na českém trhu už dvě desítky modelů.
Nejnověji obohatil nabídku Citroën C4 Aircross, prezentovaný jako městské SUV. Zní to, jako by výrobce vycházel vstříc stavu tuzemských, zejména městských komunikací, které díky povrchu a množství děr nemají daleko k nezpevněnému povrchu.

Japonský Francouz

Aircross svým názvem navazuje na model C4, ale spíše jen těmito dvěma písmeny v názvu. Víc ho pojí s japonským příbuzným. Ač Francouz, vyrábí se v Japonsku, ale dvojníkem modelu ASX od Mitsubishi zdaleka není. Odlišuje se tvarem, detaily i pojetím. Je také při stejném rozvoru náprav o pět centimetrů delší, o tři centimetry širší a o jeden a půl centimetru vyšší.

Jinak je Aircross, podobně jako většina ostatních crossoverů z poslední doby, vlastně o trochu vyšším, a tím také prostornějším, prakticky orientovaným modelem kombi se zvětšenou světlou výškou, a proto lepší průjezdností.

Výhodou toho je i menší riziko poškození dolních částí obou nárazníků při najíždění k u nás tak rozdílně vysokým obrubníkům. Přednosti vyšší stavby uvítají i lidé, jejichž pohybový aparát už vykazuje určitá omezení a na o pár centimetrů výš položené sedáky se jim mnohem lépe nasedá. Stejně tak maminky přepravující malé děti, ke kterým se nemusejí tolik sklánět.

Na to, že je Aircross jen 434 centimetrů dlouhý, nabízí poměrně velký vnitřní prostor pro cestující na předních i zadních sedadlech a neméně slušný zavazadlový prostor o objemu 440 litrů. Ovládací prvky jsou přehledně rozmístěny a na rozdíl od mnoha konkurentů nejsou titěrné, takže se dají dobře intuitivně ovládat. Sedadla se mohou pochlubit komfortem i na delších cestách. Na pohled zdánlivě vyšší pořizovací cena neodráží jen větší eleganci a kvalitu zpracování, ale především bohatou základní výbavu.

Obratný a rychlý

Vnějšími rozměry poměrně malý crossover dokáže být v provozu nejen čiperný (výkonnější naftová verze umí zrychlit z 0 na 100 km/h za obdivuhodných 9,7 s), ale také velmi obratný, k čemuž pomáhá velmi dobrý průměr otáčení 10,6 metru.

Ve spojení s elektrickým posilovačem řízení je tak manévrování velmi snadné. Kola poměrně velkého průměru nevylekají u nás známé a tolik časté díry v silnicích, které Aircross překonává s překvapivou lehkostí.

Nabídka pohonných jednotek je sice ve srovnání s některými konkurenty zdánlivě chudší, ale v zásadě plně postačuje obvyklým potřebám našich zákazníků. Tvoří ji jeden benzinový čtyřválec 1.6i/ /115 k s pětistupňovou převodovkou a pohonem předních kol a dva naftové čtyřválce 1.6/115 k a 1.8/150 k, oba vybavené šestistupňovými převodovkami a pohonem všech kol (4x4).

Samočinná převodovka zatím v nabídce není.

Jízda ve většině režimů je překvapivě příjemná a komfortní. Podvozek snadno pohlcuje běžné nerovnosti nejen na silnicích, ale i na nezpevněných cestách. Na dálnici se Aircross hravě vyrovná běžným modelům kombi (nejsilnější naftová verze by měla umět i 200 km/h, ale to jsme u nás nezkoušeli).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů