Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Berlingo XTR: „SkoroMPV“ za málo peněz

Naše téma
Redakce | 27.09.2012
Citroën Berlingo XTR | foto: Citroën
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Hodně prostoru za málo peněz. Na tuhle větu Češi při výběru auta vždycky slyšeli. I proto u nás patří mezi úspěšné modely Citroën Berlingo. Deník.cz vyzkoušel jeho „dobrodružně" vyhlížející variantu s označením XTR.
Představovat Berlingo, potažmo jeho sourozence Peugeota Partner, asi není příliš nutné, na českých silnicích se s ním lze setkat poměrně často. A platí to i pro aktuální druhou generaci, která vůz opět posunula o něco dál od dodávky směrem k osobnímu autu. Verze XTR pak přidává některé stylové a komfortní prvky.

Rodinný dobrodruh

Začněme tím, co je na první pohled vidět. Masivní přední nárazník z černých a stříbrných plástů doplňují nelakované plastové doplňky, například kliky dveří, boční ochranné lišty či prahy. Zadní nárazník se nese ve stejném duchu. Vyšší je světlá výška, proti běžnému berlingu ale nárůst činí jen 10 mm. XTR tak vypadá poměrně dobrodružně, ale i proto, že chybí pohon všech kol, nemyslete si na něj jako na jakési dostupné „užitkově-rodinné" SUV. S nějakou tou polní cestou si ale jistě poradí.

Co je ještě nového? Verze XTR přináší pár zajímavých drobností do interiéru, kupříkladu kožený volant nebo 12V zástrčku se svítilnou v kufru. Jinak kabina odpovídá běžnému berlingu, což znamená jednoduchou a docela přehlednou palubní desku a především spoustu prostoru pro všechny a pro všechno. Praktických schránek je tu tolik, že bych se až bál, kolik věcí se v nich postupem času zapomene a ztratí.

Cestující najdou dostatek místa nejen na předních, poměrně pohodlných sedadlech, ale i vzadu. A základní objem zavazadlového prostoru činí více než dostatečných 675 litrů. Ale pozor, pokud sklopíte zadní sedadla, dostanete se až na 2650 litrů a pokud sedačky úplně vyjmete (lze to docela lehce), můžete využít celých 3000 litrů. Pro rodinu opravdu ideální.

A špatné to není ani pro řidiče či řidičku. Pozice za volantem je pochopitelně o něco vyšší než například u běžného kombíku, což způsobuje příjemný přehled o dění kolem auta. Samotná jízda pak poměrně překvapivě odhaluje jen malé množství příbuznosti s dodávkou. Náklony karoserie se dostavují při průjezdech zatáčkami, které bychom mohli označit jako rychlé. Snahu o dynamickou jízdu však spolehlivě pohřbí vrozená nedotáčivost a nekomunikativní řízení. V tomto případě možná naštěstí.

Děcka, kochejte se

Berlingo je totiž auto „na pohodu" a v případě vyšší verze XTR mi to přišlo ještě citelnější než u běžného provedení. Podvozek si spolehlivě poradí s většinou nerovností a jako by bylo postavené na rodinné projížďky a kochání se okolím. V takovém případě vám nebude vadit pouze pětistupňová převodovka s dlouhými drahami řazení.

Stejně tak v pohodě přejdete nevelké stádo koní pod kapotou. Testovaný vůz poháněla naftová šestnáctistovka o výkonu 90 koní a s maximem točivého momentu 215 N.m už při 1750 otáčkách za minutu, která berlingo dostane z klidu na stovku za nikterak oslnivých 14,3 sekund. No jo, ale kdo by chtěl v berlingu závodit? Hlavní je, že výkon bohatě stačí pro běžné cestování, že je motor pružný i při zařazeném pátém stupni a že se chová docela kultivovaně.

Ani spotřeba není špatná, během testu se pohybovala kolem šesti litrů. Výrazně se však zvedala při jízdě na dálnici, kde berlingu škodí rozměrná čelní plocha a spotřeba stoupá k hodnotám mezi sedmi a osmi litry.

Pořád se vyplatí

A teď to nejdůležitější. Berlingo i po letech na trhu představuje jednu z nejvýhodnějších možností, jak se dostat k prostornému rodinnému vozu s praktickým a komfortním interiérem. Platí to i pro testované provedení XTR s klimatizací, palubním počítačem či parkovacími senzory, které vyjde na slušných 384 900 korun.

+ prostorný a praktický interiér
+ „dobrodružný" vzhled
+ úsporný motor


- nepřesné a „dlouhé" řazení
- aerodynamický hluk při vyšších rychlostech
- náklony karoserie v rychlých zatáčkách


Citroën Berlingo XTR 1,6 HDi:

motorvznětový čtyřválec
objem1 560 cm3
max. výkon68 kW (90 k)
max. točivý moment230 N.m
max. rychlost161 km/h
spotřeba5,3 l/100 km
cena test. modelu384 900 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů