Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínský koncern Geely koupil britský Lotus. O budoucnost se však bát nemáme

Naše téma
Dominik Valášek | 03.10.2017
dalších 5 fotek
Lotus Evora GT430. | foto: Lotus
Vedle švédského Volva koupeného před několika lety, nadělila si čínská společnost Geely další světově známou automobilku. Tentokrát za 65 milionů dolarů (v přepočtu asi 1,43 miliardy korun) koupila britský Lotus. Geely nyní vlastní kontrolní podíl 51 %, zatímco zbytek nadále náleží skupině Etika Automobile z Malajsie.
Mnoha nadšencům může odkoupení Lotusu čínskou firmou připadat děsivé, jenže vzpomeňme na zmiňované Volvo. To ještě před pár lety skomíralo, dokud nepřišlo právě Geely a nenacpalo do Volva vysoké finanční obnosy potřebné na vývoj.

Prakticky stejný postup budou prý Číňané aplikovat i u Lotusu. Britská společnost dostane ve vývoji a výrobě svých aut naprosto volnou ruku, přičemž rozpočet je vzhledem k movitosti Geely takřka neomezený. Čínská společnost si potom bude moci některé technologie a inovace vzít pro použití ve vlastních produktech. Na vše bude dohlížet pět členů představenstva sestavených z dosavadních ředitelů šéfů Lotusu.

Zajímavostí je, že teprve letos se Lotus poprvé od sedmdesátých let minulého století dostal v zisku do plusových čísel. Prodeje se navýšily i přesto, že Lotus už roky nepředstavil žádný zcela nový model. Veškeré jeho novinky jsou pouze evolučními obměnami stávajících modelů Exige, Evora a Elise, nebo různými speciálními edicemi.

Už teď se však pracuje na zcela nové generaci luxusně-sportovních vozů, která by se měla objevit v horizontu několika let. A protože chce Lotus celkově navýšit objemy výroby, velmi pravděpodobně se dočkáme i crossoveru.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů