Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínské Geely koupilo část německého giganta Daimler. Utratilo 185 miliard

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.02.2018
dalších 11 fotek
Koncept Mercedes-Benz EQA. | foto: Mercedes-Benz
Nějakou dobu se o tom mluvilo, ale nyní je vše potvrzeno. Po evropských značkách Volvo či Lotus čínská společnost Geely vstoupila také do německého koncernu Daimler, pod který patří mimo jiné automobilka Mercedes-Benz.
Čínská holdingová společnosti Geely již drží kontrolní podíly ve Volvu, Lotusu, mladé automobilce Lynk & Co, malajském Protonu, také prodává vlastní vozy pod značkou Geely Auto a dále vlastní britskou společnost London EV Company, zabývající se vývojem elektrických taxíků.

Do portfolia Geely nyní patří i německý koncern Daimler, pod který asi nejznáměji spadá automobilka Mercedes-Benz. Čínská společnost zakoupila 9,69 procenta podílu v Daimleru, čímž se prozatím stává největším vlastníkem akcií německého koncernu.

K největším akcionářům Daimleru v současnosti patří kuvajtský fond Kuwait Investment Authority s podílem 6,8 procenta a investiční společnost BlackRock s 6 procenty. Skoro desetiprocentní podíl se Geely podařilo získat za 7,3 miliardy euro (asi 185 miliard korun).

Geely podle všeho zajímají pokročilé technologie baterií elektromobilů, na nichž Daimler pracuje. Spoluprací s Daimlerem by tak chtělo silněji rozvíjet své působení na poli elektrických vozů. 

Už nyní přitom Geely vkládá rozsáhlé prostředky do elektrifikace u výkonnostní značky Polestar, fungující pod švédským Volvem, a také rozjíždí nabídku elektromobilů u mladé automobilky Lynk & Co.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů