Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínská automobilka Geely ukázala nové SUV. Příští rok by mohlo zamířit do Evropy

Naše téma
Redakce | 16.11.2015
další 3 fotky
Geely Bo Yue. | foto: Geely
O celosvětových ambicích čínské automobilky Geely se hovoří už několik let. K průlomu především na evropských trzích by značce mělo pomoci nově představené kompaktní SUV, jehož podobu si můžeme prohlédnout na prvních obrázcích.
Je pravděpodobné, že o automobilce Geely neslyšíte poprvé. Skupině Zhejiang Geely Holding Group totiž od roku 2010 patří automobilka Volvo a od roku 2012 také společnost London Taxi Company, jejíž vozy slouží jako oblíbené taxíky v britské metropoli.

Zajímavé také je, že i když má Geely celosvětové ambice, na domácím území ani zdaleka nepatří mezi největší hráče. Dlouhodobě si udržuje podíl na trhu mezi 2 až 3 procenty a letos má v plánu prodat v Číně 450 tisíc vozidel. Pro ilustraci: jen za prvních deset měsíců roku se v Číně prodalo 19,3 milionu vozů.

Automobilka se však může opřít právě o spojení s Volvem, díky čemuž má k dispozici například zkušené designéry, ale také může s tradičním švédským výrobcem sdílet techniku.

Geely Bo Yue.


Nové kompaktní SUV dokonce navrhl Brit Peter Horbury, který za svou třicetiletou kariéru navrhl více než 50 vozidel. Nejvíce času strávil u Volva, ale pracoval také pro Ford. Nyní, po nedávném přesunu z Volva, vede designové oddělení automobilky Geely. 

Jeho zkušenosti i schopnosti jsou na novém SUV rozhodně vidět. Auto vypadá moderně, elegantně a docela "evropsky".

Jméno je však zatím velice čínské, Geely novinku prezentuje s označením Bo Yue (což se dá přeložit jako "snadné vítězství"). O názvu rozhodovala čínská veřejnost prostřednictvím internetového hlasování.

Geely Bo Yue.


Výrobce však v současné době vybírá také jméno, které bude lépe znít západním zákazníkům.

Ty má kromě designu zaujmout také cena a technologická výbava. Geely by si totiž rádo vytvořilo pověst výrobce na jednu stranu dostupných, ale současně moderních "hi-tech" automobilů. I proto nové SUV dostane například jako první čínské auto multimediální systém s konektivitou Apple Car Play.

Rozměry a podrobnosti o technice zatím neznáme, ví se jen, že v Číně zřejmě bude Bo Yue k dispozici se třemi čtyřválcovými benzínovými motory.

Bližší detaily však automobilka musí prozradit už brzy, začátkem roku totiž chce svou novinku uvést do prodeje. Bude zajímavé sledovat, jak rychle se poté Geely odhodlá SUV vypustit do Evropy.

Geely Bo Yue.



Až se tak stane, možná v tom nebude samo. Ještě tento měsíc totiž Geely na kantonském autosalonu představí studii nového kombíku, s nímž má také velké plány na starém kontinentu.

Později by tuto dvojici měl doplnit ještě malý crossover.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů