Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chevrolet odhalil schopnosti Corvetty ZR1. Patří k nejrychlejším vozům planety

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.03.2018
dalších 11 fotek
Chevrolet Corvette ZR1. | foto: Chevrolet
Americká automobilka si dynamické schopnosti nejostřejší Corvetty nechávala jistou dobu pro sebe. Teď se ovšem zajímavá čísla konečně dostávají na veřejnost. A jak byste čekali, ZR1 umí svou sílu využít opravdu efektivně.
Co jiného byste taky čekali u okřídleného speciálu, který má pod kapotou rozsáhle upravený 6,2litrový osmiválec přeplňovaný kompresorem, produkující výkon 765 koní (563 kW) a točivý moment 968 Nm?

O maximální rychlosti přes 337 km/h jsme už věděli dříve. Co však zbývalo, byly hodnoty zrychlení. Teď se tedy dozvídáme, že nová ZR1 dokáže zrychlit z nuly na 96 km/h (60 mil za hodinu) za 2,85 vteřiny, díky čemuž se řadí i bez pohonu všech kol mezi nejschopnější superauta planety. Z klidu na 160 km/h jde o zrychlení za rovných 6 vteřin.

Sprint na 1/4 míle (asi 402 metrů) pak zvládne za působivých 10,6 vteřiny a na konci rovinky již upaluje 215 km/h. A ještě jeden zajímavý fakt. ZR1 je tak rychlá, že na americkém okruhu Virginia International Raceway zajela dokonce rychlejší kolo než nový Ford GT (2:38,62) a s časem 2:37,25 tam stanovila nový rekord pro produkční vozy.

Jen pro připomenutí, k těmto schopnostem pomáhá ZR1 například i vylepšená aerodynamika s předním splitterem a nastavitelným vysokým zadním křídlem „High Wing“, která vozu zajistí až 430 kg přítlaku při nejvyšší rychlosti.

K dalším změnám proti standardní Corvette Stingray a výkonnější Z06 se přidává i vyladěný podvozek s adaptivními tlumiči, úpravy šasi vozu, lepší brzdy a v případě balíčku ZTK Performance i pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2.

Teď už bychom si jen přáli, aby Chevrolet svůj nový superstroj vytáhl i na Severní smyčku Nürburgringu a rozdal si to s tamním dosavadním králem, Porsche 911 GT2 RS.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů