Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Parádní Chevrolet Camaro ZL1 1LE nesmí do Evropy. Důvod je absurdní

Naše téma
Dominik Valášek | 09.09.2017
dalších 5 fotek
Chevrolet Camaro ZL1 1LE. | foto: Chevrolet
Současné Camaro šesté generace umí být vážně pekelně rychlé. Ostrá verze ZL1, ještě podpořená sportovním paketem 1LE, umí zdolat Nürburgring za 7 minut a 16 sekund. Jenže na evropském trhu dostal tento vůz tvrdou stopku.
Abychom si rozuměli – Camaro ve verzi ZL1 má kompresorem přeplňovaný osmiválec o objemu 6,2 litru, jehož výkon činí 650 koní a točivý moment 880 Nm. Už samo o sobě je Camaro ZL1 proklatě rychlé, ale aby bylo schopné překonávat traťové rekordy, je potřeba přihodit právě onen paket 1LE. Ten zbaví Camaro 27 kilogramů hmotnosti a přidá celou řadu vychytávek.

Jeho součástí je kompletně nastavitelný podvozek s tlumiči Multimatic’s Dynamic Suspension Spool Valve, pneumatiky Goodyear Eagle F1 Supercar 3R, nastavitelné stabilizátory a samozřejmě hromada aerodynamických prvků. Je tu karbonové přítlačné křídlo, ale také karbonová křidélka na předním nárazníku, vytvářející přítlak na přední nápravě.

A právě tady je problém. Stejně jako umí tato křidélka drtit časy na okruzích, umí tak drtit holeně chodců, což se příliš nelíbí směrnicím Evropské unie. Podle bezpečnostních pravidel EU je „standardní“ Camaro ZL1 v oblasti bezpečnosti chodců vyhovující, ovšem totéž auto s paketem 1LE už nikoliv.

Výsledkem je, že Camaro ZL1 1LE, které se svými schopnostmi na okruzích minimálně vyrovná známým evropským supersportům, v Evropě prostě nekoupíte, a když ho náhodou koupíte, tak jej nepřihlásíte. EU se totiž bojí o bezpečnost chodců, kterým byste se svým 650koňovým monstrem zřejmě mohli useknout nohy. Absurdní.

Řešením by bylo doobjednání všech prvků paketu a jejich následná montáž na klasické ZL1. To by však vycházelo dost draho a tak se většina majitelů nejspíše smíří s tím, že je jejich auto na Nürburgringu o 14 sekund pomalejší, než by mohlo být...

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů