Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete si prohlédnout Škodu Vision X? Do Ženevy nemusíte, v Boleslavi mají model

Naše téma
Jan Zajíc | 07.03.2018
další 4 fotky
Hliněný model konceptu Škoda Vision X. | foto: Škoda Auto
Že Škoda právě teď na ženevském autosalonu vystavuje nový koncept Vision X, vám jistě neuniklo. Pokud byste si ale předobraz chystaného malého SUV chtěli také prohlédnout, nemusíte kvůli tomu nutně do Švýcarska. Ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi najdete hliněný model ve skutečné velikosti.
O Škodě Vision X jsme toho napsali už spoustu. Ve zkratce jde o studii malého SUV, které se v produkční verzi začne prodávat zřejmě příští rok. Samotný koncept kromě toho poutá pozornost také nezvyklým pohonným ústrojím. Vision X je totiž hybrid, který kombinuje stlačený zemní plyn (CNG), benzin a elektřinu. Soustavu tvoří spalovací motor s řemenem poháněným startovacím generátorem vpředu a elektromotor na zadní nápravě. Ten je schopen se sám postarat o pohon vozidla na krátkých cestách.

Spalovacím motorem je agregát 1.5 TSI G-TEC. Jde o čtyřválec přeplňovaný turbodmychadlem, vyvinutý speciálně pro spalování stlačeného zemního plynu, případně benzinu. Při provozu na CNG motor podává maximální výkon 130 koní (96 kW) a maximální točivý moment 200 Nm.

Malé SUV může využívat pohon předních, zadních nebo všech kol podle aktuální potřeby. 

Zajímavý je na studii také odvážný a pestrý interiér. Ten si ale pochopitelně u hliněného modelu prohlédnout nemůžete. Designérský hliněný model Škody Vision X v reálné velikosti, který je samozřejmě stejně jako skutečný koncept oděn do výrazné zelené barvy, bude v muzeu vystaven od 7. do 18. března.

Pro zajímavost, loni si expozice Škoda Muzea prohlédlo rekordních 254 143 návštěvníků, což představuje nárůst o 5 % oproti roku 2016. Vedle hlavní expozice si mohou návštěvníci prohlédnout zrekonstruovaný depozitář
s vystavenými sportovními vozy a prototypy, stále oblíbenější je i možnost spojit návštěvu muzea s prohlídkou aktuálních výrobních provozů automobilky, a to na základě předchozí objednávky.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů