Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dan Přibáň ukázal žluté žáby fanouškům. V expedičním autě má i katapult

Naše téma
Radek Pecák | 08.04.2024
dalších 12 fotek
Obě žluté žáby byly neustále v obležení fanoušků | foto: Deník/Radek Pecák
Po řadě expedic s trabanty odjede cestovatel Dan Přibáň na svoji nejnovější výpravu do Mongolska se dvěma původně vojenskými sanitními vozidly LUAZ 967. Se svými fanoušky se rozloučil na břehu Vltavy u pražského Mánesova mostu. Vyprovázeli ho také členové plzeňského Trabant klubu a jeden originální LUAZ lakovaný vojenskou zelení. Přibáňovy expediční vozy jsou ale opět zbarveny žlutě.
„Ne, opravdu ještě Českou republiku neopouštíme...“ Tak reagoval známý cestovatel Dan Příbáň na moji otázku, zda už z místa setkání s fanoušky rovnou odjíždějí na svoji novou expediční cestu do Mongolska.

„Ze slavnostního startu jako je tento jsme odjeli rovnou pouze jednou a nebylo to šastné rozhodnutí,“ uvedl v krátkém rozhovoru pro Deník.

„Přesné datum ostrého startu ještě stanoveno nebylo, ale bude to někdy krátce po 15. dubnu," svěřil se pouze. Podle něho musí ještě obě žluté žáby (Luazy 967) najezdit ještě stovky testovacích kilometrů.

„Zatím se zdá, že fungují, přežily i noční cestu po dálnici, ale chceme je je ještě důkladně prověřit,“ uvedl.

Na to, jak to vypadalo na místě slavnostního startu i na řadu detailů žlutých žab se můžete podívat do naší fotogalerie:

Oproti stavu, kdy jsem vloni v létě oba expediční vozy viděl rozpracované v dílně na Příbramsku, už nyní mají i sedačky, plátěnou střechu, ostřikovač stěračů, držáky kanystrů a další důležité detaily.

První zkušební plavba dokončené žluté žáby:
A také jsem si všiml jednoho nápisu poblíž velkého červeného tlačítka u volantu. Zní: "Kapatult". Ve skutečnosti se samozřejmě nejedná o žádný spouštěč vystřelovací sedačky. Je to jeden z vtípků Dana Přibáně. Po stisku tlačítka se ozve pouze obyčejný klakson.

Místo lodního šroubu pneumatiky
Také si s sebou Přibáň pro případ překonávání vodních toků neveze žádný pomocný motor s lodním šroubem, jak jednu chvíli zamýšlel. „Budeme se spoléhat na původní konstrukční řešení. Totiž to, že pohyb vozidla ve vodě mají na starost kola s pneumatikami se speciálním vzorkem.“ uvedl.

Už si, zatím na pár desítkách metrů dlouhé plavbě ověřili, že by to mělo fungovat, a že čerpadlo stihne vodu prosakující do karosérie dostatečně rychle zase odčerpávat.

Zatím také není rozhodnutý, jaké náhradní díly s sebou povezou. Zřejmě nějaký alternátor, samozřejmě rezervní pneumatiky a nějaké drobnosti,“ vypočítává.

Před nepřízní počasí bude posádky chránit na míru ušitá plachta. Ta má v sobě otvory se zapínáním zipem, které nahrazují tradiční automobilové dveře i boční i zadní okna. Jediné skleněné okno má Luaz vpředu.

V Mongolsku, který je tentokrát hlavním cílem cesty, chtějí být Dan Přibáň s kolegy v létě. Do Česka by se rádi vrátili zpět v září.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů