Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Český designér Hyundai se lecčemu přiučil také ve světě dodávek

Naše téma
Radek Pecák | 09.10.2021
dalších 6 fotek
Designér Hyundai Zdeněk Borýsek při pražské přednášce | foto: Radek Pecák
Také senior designér interiérů evropského studia automobilky Hyundai Zdeněk Borýsek přednášel na letošním ročníku pražské výstavy Designblok. Doprovázel hlavní “hvězdu” podvečerní akce - šéfdesignéra automobilky Hyundai Thomase Bürkleho.
Bürkle například účastníkům přednášky prozradil, že pixelový design světel, který se poprvé objevil na elektromobilu Ioniq, bude součástí identity všech budoucích modelů této korejské značky. Současně si však si i v tomto směru každý model ponechá svůj specifický světelný podpis.

Fotografie dokumentující designové směřování Hyundai si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Trend elekromobility a budoucí éry autonomních aut se podle něho podepíše zejména na vzhledu interiérů nových vozů Hyundai. Například právě Ioniq 5 je v tomto směru již první vlaštovkou, neboť přední sedačky se vymýšlely s ohledem na to, že lidé v takovém voze nebudou pouze cestovat, ale vzhledem k nutnosti dobíjecích zastávek v něm stráví více času. Proto se designéři inspirovali sedačkami, které se nacházejí v byznys třídě cestovních letadlech. Celkový koncept interiéru je pak koncipován jako jakási součást moderního obývacího pokoje.

V něm je použita také řada nových materiálů, které jsou minimálně částečně vyrobeny z recyklovaného odpadu.

“Například koberce jsou ze starých rybářských sítí, v každém Ioniqu 5 je použito 32 recyklovaných PET lahví a používáme dokonce také Bio PET vlákna, v nichž je desetiprocentní příměs biosložek. Snažíme se, aby se při výrobě materiálů pro naše vozy redukovalo CO2, uspořila se voda a co nejvíce částí se dalo v ideálním případě stoprocentně recyklovat,” svěřil se v Zdeněk Borýsek v rozhovoru pro Deník a Automix.cz. Dokonce podle něho existuje již biobarva, v níž je biosložka tvořená palmovým a fazolovým olejem.

Prvním vozem, o jehož interiér se u značky Hyundai Zdeněk Borýsek výraznozu měrou přičinil, byl nejmenší model i10. Právě u něho ale mohl uplatnit přístup, který k tvorbě získal během svého působení u značky Volkswagen Užitkové vozy. “Tam je jednoznačně vidět snaha o úsporu prostředků. Nenosí se tedy žádné zbytečné ozdoby, lišty z různých materiálů a podobně. To totiž navyšuje výrobní cenu,” vysvětluje. Podobné je to pak také v případě osobních aut v nejmenším segmentu. Jejich kupující jsou totiž na cenu extrémně citliví.

Proto tedy v "í desítce” najdeme na palubní desce vylisované ozdobné dekory a stejný přístup byl použit také na výplních dveří nebo středové konzole.

Naopak v případě tvorby vnitřní části Ioniqu 5 se podle Borýska na začátku celosvětovému týmu designérů žádná omezení nedávala. “Pak se zjednodušeně řečeno během té burzy nápadů vybraly různé zajímavé myšlenky a řešení,” uzavírá.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů