Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Češi letos na dovolené natankují levněji než loni

Naše téma
Redakce / ČTK | 22.06.2015
Ilustrační foto | foto: David Taneček
Čeští motoristé letos zaplatí při cestách na dovolenou za pohonné hmoty řádově o jednotky korun na litr méně než loni, a to i přes očekávaný růst cen v letních měsících.
Ceny benzinu a motorové nafty by se měly v létě kvůli vývoji cen ropy i změnám kurzu eura a dolaru zvýšit o 0,5 Kč až korunu na litr. Uvedl to dnes Ústřední automotoklub.

V Česku letos cena litru Natural 95 meziročně klesla o téměř čtyři koruny na 32,40 Kč/litr. Například v sousedním Rakousku vyjde litr benzínu na 34,70 Kč, zatímco loni stál v přepočtu 37,60 Kč.

V Chorvatsku pak benzin zlevnil o 2,40 Kč na 37,10 Kč/litr. Na Slovensku motoristé tankují v průměru za 37,30 Kč, v Německu cena benzinu klesla na 40,30 Kč/litr.

"V porovnání cen paliva s ostatními státy se Česká republika umístila na osmém místě. Za námi je třeba Slovensko, Chorvatsko nebo Rakousko. Suverénně nejlevněji řidiči natankují v Rusku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, tam se cena pohybuje pod 30 Kč/litr a v Rusku dokonce okolo 15 Kč/litr," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Zato nejdražší benzín podle Vomáčky řidiči natankují v Norsku, kde cena atakuje hranici 50 Kč/litr. Nafta je nejdražší ve Velké Británii.

Kompletní přehled cen pohonných hmot v Evropě najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů