Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektromobilita mění i klasické čerpací stanice. U Shellu již proces začal

Naše téma
Radek Pecák | 01.03.2024
Na stanicích Shellu se budují stojany umožňující rychlé dobíjení elektromobilů | foto: Se svolením Shell
Murat Birgul má ve společnosti Shell zodpovědnost za oddělení mobility, tedy provoz čerpacích stanic v regionu střední Evropy. Zajímalo nás, jak se klasické čerpací stanice budou měnit v souvislosti s trendy v dopravě. Zatímco vodík je v tuto chvíli poněkud stranou, do popředí se dostává rozvoj sítě pro dobíjení elektromobilů, zejména pro nákladní vozy je důležité také LNG.
Má Shell plán na přebudovávání stanic v závislosti na stoupajícím podílu elektromobilů na silnicích?
Nejenže máme plán, my jsme vlastně již uprostřed samotného procesu transformace. Přitom samozřejmě nehodláme slevit z toho, aby se u nás zákazníci cítili dobře. Nyní máme globálně 140 000 nabíjecích bodů, z nichž 55 tisíc je umístěno přímo na našich stanicích. Jsme tak druhou největší sítí z hlediska infrastruktury pro elektromobily. Navíc provozujeme i vysoce rychlostní nabíjecí stanice s výkonem 350 kW. To je další příspěvek k úsilí o zachování spokojenosti našichzákazníků.

Přesto dobíjení trvá déle než klasické tankování benzinu nebo nafty. Budou mít řidiči a cestující v elektromobilech možnost, kde strávit čas potřebný k dobíjení?
Samozřejmě, naší strategií je nabízet také kvalitní občerstvení nebo možnost nákupu v moderním a příjemném prostředí čerpací stanice. Právě to je koncept našeho Shell Café občerstvení.

Bude se v souvislosti s tím nějak měnit i vnitřní uspořádání vašich čerpacích stanic?
Určitě. Vytváříme odpočinkové zóny, místa pro práci, pamatujeme na možnost připojení k wifi a samozřejmě občerstvení. Někde jsou k dispozici sendviče a oblíbené hot dogy, jinde nabízíme iteplá jídla. Naším cílem je, aby seu nás každý cítil jako ve své oblíbené kavárně. Proto jsme s baristy připravili nové druhy kvalitní kávy a k tomu nabízíme zdravé nápoje a chutné občerstvení.

Tato úprava prodejního konceptuzahrnuje i interiérový design, na kterém jsme si dali záležet. Prostě, když to shrnu, tak Shell je vnímán jako prodejce vysoce kvalitních paliv pro motorová vozidla a nyní usilujeme také o to, abychom byli vnímáni i jako poskytovatel dalších velmi kvalitních služeb pro široké vrstvy motoristů. Jen pro ilustraci – máme v současnosti po celém světě v osmdesáti zemích 46 tisíc čerpacích stanic a denně obsloužíme 34 milionů zákazníků.

To tedy asi znamená, že ne všude budete nabízet stejný typ občerstvení, mít stejné vybavení a tak dále?
Ano, samozřejmě, ale snažíme se zkušenosti z těch osmdesáti zemí přenášet i jinam, pokud to samozřejmě dává smysl. Příkladem jsou právě zmíněné Shell Café. Tento projekt se zrodil v České republice a postupně ho přenášíme do řady jiných zemí.

Vodík zatím téma není
Ještě zpět k elektromobilitě... Asi se liší vývoj v západní Evropě a v zemích střední avýchodní Evropy, včetně České republiky…?
Tady je nástup elektrických vozidel pomalejší. Sledujeme ale vývoj a jsme připraveni na to reagovat. Již letos navýšíme počet dobíjecích stanic v regionu střední a východní Evropy, včetně České republiky, na 500. Současně ale nesmíme zapomínat na to, že stále jezdí na silnicích většina vozů se spalovacími motory, a pro ně také připravujeme nové produkty.

V září jsme představili v České republice novou generaci paliv Shell s čisticími účinky. Naše prémiové palivo Shell VPower dokáže stoprocentně vyčistit usazeniny v motorech, díky čemuž se prodlužuje životnost a funkčnost motoru.

Shell také oznámil, že do roku 2050 chce být uhlíkově neutrální firmou. Jak toho chcete dosáhnout?
To je samozřejmě důležité téma a musí se toho hodně udělat, abychom cíl mohli ve stanoveném termínu splnit. Postupujeme po dílčích krocích a v porovnání s rokem 2018 se nám již nyní podařilo emise CO2 snížit o 30 procent. Navyšujeme podíl obnovitelných zdrojů a nízkoemisních paliv.

Na stanicích instalujeme solární panely, které umí pokrýt až třicet procent ze spotřeby elektřiny na té které stanici, a snažíme se snižovat spotřebu elektřiny v různých zařízeních. Třeba i výměnou starších typů ledniček za modernější. Motivujeme i zákazníky k tomu, aby se chovali ekologicky. Například tím, že si přinesou vlastní hrnek na kávu.

Jedním z alternativních paliv je LNG, tedy zkapalněný zemní plyn. Ten ale sám o sobě příliš ekologický není...
Tady je důležité zmínit, že LNG a bioLNG hrají důležitou roli při dekarbonizaci nákladní dopravy. Samotný přechod z LNG na bioLNG, který se vyrábí například ze zemědělského odpadu, nevyžaduje žádné technické úpravy pro dopravce a my také investujeme do výroby bioLNG. Již brzy se zprovozní zkapalňovač na bioLNG v Německu s kapacitou 100 tisíc tun bioLNG. V České republice plánujeme otevřít naše první LNG stanice pro nákladní dopravu.

A jak se stavíte k vodíku, případně k syntetickým palivům?
Naši vědci se tomuto tématu samozřejmě věnují, máme také v některých zemích vodíkové stanice, kde se vodík dá čerpat. V našem regionu Evropy se soustředíme primárně na současné možnosti dekarbonizace dopravy, kde vidíme hlavní roli pro LNG a bioLNG v nákladní dopravě a pro elektromobilitu v osobní.

Nicméně z globálního pohledu dlouhodobě s vodíkem počítáme jako s důležitým energetickým nosičem. Podobné je to v současnosti i se syntetickými palivy, které mají své opodstatnění v letecké či lodní dopravě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů