Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ceny zimních pneumatik se proti loňsku téměř nezměnily

Naše téma
ČTK | 26.09.2016
Ilustrační foto. | foto: Bridgestone
Ceny zimních pneumatik zůstaly zhruba stejné jako před rokem. O dvě procenta jsou v průměru levnější značky Pirelli, Dunlop GoodYear a Bridgestone, naopak Michelin, Continental a Barum zhruba o procento podražily.
Vyplývá to z údajů serveru Pneumatiky.cz. Zdražení u Michelinu má podle ředitele serveru Vojtěcha Schwangmaiera důvod v především v marketingových aktivitách a podpoře letní pneumatiky se zimní homologací CrossClimate. "Německý Continental využívá především silné pozice na českém trhu a zároveň skvělých výsledků v testech bez ohledu na sezónu. Rozhodně se tedy nemusí jakkoliv podbízet," podotkl Schwangmaier.

V současné době ještě ceny nejsou na svém vrcholu. Toho budou dosahovat na přelomu října a listopadu, kdy mohou kvůli snižujícím se zásobám prodejců vzrůst o tři až pět procent.

Podle značky, respektive její pověsti, se při koupi pneumatik rozhoduje 31 procent motoristů, 43 procent se při výběru ohlíží na nezávislé testy. O rostoucí nabídku čínských pneu zatím podle serveru motoristé přílišný zájem nejeví.

"V Česku se prodá až 35 procent všech pneumatik online. To znamená vysoce konkurenční prostředí, které spolu s cenou ropy nejvíce ovlivňuje koncovou cenu zimního obutí," dodal Schwangmaier.

Za nejrozšířenější rozměr 195/65 R15, který patří například na vozy Škoda Octavia, VW Golf či Ford Focus, utratí zhruba 58 procent řidičů mezi 1000 a 1500 Kč. Částku od 890 Kč do 1000 Kč zaplatí zhruba 40 procent motoristů.

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné za zhoršených podmínek od listopadu do konce března. Téměř čtyři pětiny motoristů obvykle čekají s přezutím na zimní pneu na přelom října a listopadu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů