Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Caterham Superlight Twenty: Britský střízlík váží půl tuny, nemá ani lak

Naše téma
Redakce | 11.09.2015
dalších 12 fotek
Caterham Seven Superlight Twenty. | foto: Caterham
Britská automobilka Caterham postaví pouhých 20 kusů modelu Seven v provedení Superlight Twenty. Limitovaná edice sportovního roadsteru má nabídnout jedinečné řidičské zážitky především prostřednictvím co nejnižší možné hmotnosti.
Série Superlight Twenty vznikne jako připomínka 20. výročí původní verze Caterhamu Superlight, která se poprvé objevila v roce 1996. Novinka přitom sází na stejnou filosofii.

To znamená zbavení se všech "zbytečností" a honba za co nejnižší hmotností. Vůz proto dokonce nemá ani lak a odhaluje hliníkovou karoserii. Absence barvy prý ušetřila 6 kilogramů.

Pokud je to ale na zájemce přece jen moc, Caterham za příplatek lakování nabízí.

Caterham Seven Superlight Twenty.


Kromě hliníku našla uplatnění tak karbonová vlákna, z nichž jsou vyrobeny například aerodynamické doplňky a část interiéru - z karbonu jsou například sedadla. Výsledkem šetření každého gramu je celková hmotnost pouhých 498 kilogramů.

I proto roadster nepotřebuje vyloženě našlapaný motor. Superlight Twenty proto pohání atmosfericky plněná šestnáctistovka s relativně skromným výkonem 137 koní (101 kW). Spojení s nakrátkou poskládanou šestistupňovou manuální převodovkou přesto stačí k akceleraci z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za 4,9 sekundy a maximální rychlosti 196 km/h.

Caterham Seven Superlight Twenty.


Další funkční výbava zahrnuje sportovní zavěšení, speciální odlehčená kola a samosvorný diferenciál na hnané zadní nápravě.

Jestli se vám Superlight Twenty líbí, můžete Caterhamu už poslat objednávku. Odlehčený roadster stojí 29 995 liber (v přepočtu asi 1,1 milionu korun). A pokud si jej objednáte jako stavebnici, kterou si pak sami složíte, vyjde na 26 995 liber (zhruba 998 tisíc korun).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů